źródło: www.mantrazdrowia.pl |
Kilka słów od Mantry Zdrowia: Witariańskie „burgery” ziołowe z salsą są dość szybkie w przygotowaniu możesz zjeść je zaraz po przygotowaniu lub suszyć dla uzyskania lepszego smaku. Zawierają minerały takie jak:cynk,potas, selen, siarkę, chrom, wapń, fosfor, jod, mangan, miedź, witaminy takie jak: A,E, K1, B1, B2, PP, B6, B7, B9, C oraz nienasycone kwasy omega 3 i 6.
Sprzęt potrzebny do wykonania burgerów:
malakser lub profesjonalny blender
młynek do kawy
suszarka do żywności (opcjonalnie)
Składniki na 5 burgerów :
1/2 filiżanki nasion dyni
1/2 filiżanki nasion słonecznika
1 mała czerwona cebula
0,5 jabłka bez pestek
1 duża czerwona papryka
1 duży pomidor
garść świeżej kolendry
ząbek czosnku
5 świeżych listków szałwii
małą garść świeżego tymianku
2 łyżki słodkiej papryki proszku
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
sól morska do smaku
1/4 filiżanki siemienia lnianego
Składniki na salsę:
7 pomidorów suszonych( z oleju)
200 g pomidorów czereśniowych
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 papryki chili bez pestek
sól morska do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na burgery oprócz siemienia lnianego umieść w malakserze lub w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dodaj zmielone simie lniane i formuj burgery. Możesz zjeść je bez suszenia lub dla uzyskania lepszego smaku susz w suszarce do żywności przez 2h.
Wszystkie składniki na salsę pokrój bardzo drobno, dodaj sól i kolendrę w proszku .
Burgery podawaj na sałacie.
1/2 filiżanki nasion dyni
1/2 filiżanki nasion słonecznika
1 mała czerwona cebula
0,5 jabłka bez pestek
1 duża czerwona papryka
1 duży pomidor
garść świeżej kolendry
ząbek czosnku
5 świeżych listków szałwii
małą garść świeżego tymianku
2 łyżki słodkiej papryki proszku
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
sól morska do smaku
1/4 filiżanki siemienia lnianego
Składniki na salsę:
7 pomidorów suszonych( z oleju)
200 g pomidorów czereśniowych
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 papryki chili bez pestek
sól morska do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na burgery oprócz siemienia lnianego umieść w malakserze lub w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dodaj zmielone simie lniane i formuj burgery. Możesz zjeść je bez suszenia lub dla uzyskania lepszego smaku susz w suszarce do żywności przez 2h.
Wszystkie składniki na salsę pokrój bardzo drobno, dodaj sól i kolendrę w proszku .
Burgery podawaj na sałacie.
ciekawe rozwiązanie :) choć ja uwielbiam mięsne fast foody :-)
OdpowiedzUsuńJa nigdy za typowymi fast foodami nie przepadałam, ale witariańskie wersje są super ;-)
UsuńWygląda pięknie:) Lubię nowe przepisy,wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja trochę modyfikowałam przepis, ale i tak wyszło super.
Usuńchyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAnia
UsuńJak masz dehydrator - koniecznie!! ;-)
wygląda pysznie! Muszę sobie w końcu suszarkę kupić :)
OdpowiedzUsuńAniko
UsuńNa poczatek może być nawet taka najtańsza ;-)
ciekawe ciekawe, taka zdrowa przekąska:] może kiedyś zrobie dla znajomych:) chyba by padli trupem jakby zobaczyli że to nie mięso :P
OdpowiedzUsuńNaturaipiekno
UsuńTak, akurat burgerów nie da sie oszukać, że sa bez mięsa, ale dawałam jakiś czas temu przepis na kotlety też od Agi - Mantry Zdrowia - witariańskie, którymi można oszukać mięsożerców ;-). Zajrzyj do zakładki "Przepisy A-z".
Pozdrawiam
och tak przepis od agi widze , ona zawsze ma takie smakołyki:) buziaki:)
OdpowiedzUsuńEwcia
UsuńPewnie, że od Agi. Ja uwielbiam jej przepisy i chyba nie zrobiłam tylko trzech czy czterech, poza tym zdjęcia ma niesamowite ;-).
I smaczne!
OdpowiedzUsuń