CHLEBEK SŁONECZNIKOWY
źródło: www.sweetlyraw.com |
2 szklanki nasion słonecznika, nie moczone, zmielone na mąkę
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki nasion lnu, zmielonych na mąkę
1/4 szklanki tahini
1 żółta/czerwona papryka
1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki poza wodą należy zblendować lub zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać powoli wody, do uzyskania gęstego i lepkiego ciasta.
Odwadniać w dehydratorze.
Nigdy takiego nie jadłam (choć słyszałam), brzmi dość zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAurora
Usuńjeśli masz kogoś znajomego z dehydratorem dogadaj się: pożycz na kilka dni w zamian dając kilka chlebków ;-)
Jest pyszny, w zależności od tego jakich składników użyjesz, na początek warto wybrać te proste i z ulubionych składników.
Słonecznikowy jest wypas, ale cebulowy to mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie próbowałam takiego typowego czosnkowego... w ogóle z wielkim dystansem robie chlebki, bo naprawdę dobrze jest mieć dehydrator, z piekarnikiem to ciężka sprawa.
UsuńCzy mozna taki chlebek robic w suszarce do owocow?Niczym lepszym nie dysponuje,pozdrawiam,Ania
OdpowiedzUsuńAniu
UsuńJak najbardziej! Nasze "polskie" suszarki do wooców to też dehydratory, ale takie w skromniejszej wersji. Jeśli nie masz regulacji temperatury po prostu pilnuj by chlebek nie wysuszył Ci się za bardzo.
Pozdrawiam