Poniższe potrawy będą mi w tym roku towarzyszyć w czasie świąt. A ponieważ biorę udział w akcji Wegańskie Święta - mam nadzieję, że kogoś zainspiruję ;-)...ciężko mi wybrać przepisy, ponieważ wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą albo wegańskie, albo witariańskie. Z tymi ostatnimi może być niemały kłopot - ponieważ te na bazie soków przygotowuje się chwilę przed podaniem, więc trzymajcie kciuki.
BARSZCZ
Tradycyjny barszcz wigilijny na terenie, gdzie mieszkam ma w sobie dużo z typowych barszczów ukraińskich, ze względu właśnie na ..... sąsiadów ;-). Koniecznie musi być tłusty - beż "oczek" się nie obejdzie, i koniecznie musi być gotowany na karpiu, nie znajdziesz w nim ani grama śmietany.
Jak zrobić barszcz na karpiu w wersji wegańskiej i witariańskiej (raw food) tak by w smaku był niemalże identyczny? Magia tkwi w wodorostach.
BARSZCZ WEGAŃSKI
kilka buraczków
5 łyżek wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu
5 łyżek tłuszczu kokosowego lub oliwy zimnotłoczonej
seler, pietruszka, marchewka,cebulka
liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca
czosnek
korzeń chrzanu
przyprawy
.............................................
Wodorosty (oprócz arame) namoczyć. Warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać, dodać przyprawy, zalać wodą i ugotować. Pod koniec gotowania wlać namoczone wodorosty.
.............................................
BARSZCZYK WITARIAŃSKI
kilka małych buraczków czerwonych
1 dojrzałe avocado
małe, kwaśne jabłko lub sok z cytryny
odrobina wody z kiszonych ogórków
2-3 łyżki wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu
seler
marchewka
czosnek
korzeń chrzanu
korzeń imbiru
przyprawy
Avocado obrać, udusić widelcem w głębokim talerzu z czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Jabłko zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, marchewkę i selera pokroić w małe i cienkie kawałeczki - dodać do awokado. Imbir i chrzan zetrzeć na pastę wymieszać z warzywami.
Z buraczków wycisnąć sok w sokowirówce lub wyciskarce, wlać do masy, dodać dodatkowo około 1-2 łyżek miąższu z wyciskania oraz przyprawy i delikatnie wymieszać. Całość udekorować kiełkami, lub kawałeczkiem buraczka.
.......................................................................
SŁODKOŚCI
Tradycją jest już, że ciasta w moim wykonaniu są surowe: z warzyw, owoców, orzechów czy innych cudowności diety raw food. W tym roku nastąpi mała zmiana, którą polecam wszystkim. Daktyle - same w sobie są bardzo słodkie, jeśli dodamy do tego masę z moczonych orzechów - mamy megakaloryczne, bombowe mini ciastko, po którym na pewno zapełnimy żołądek i unikniemy świątecznego przejedzenia się.
porcja daktyli z pestkami
wiórka kokosowe
żurawina
popping z amarantusa
popping z amarantusa
orzechy: brazylijskie, włoskie, pistacjowe, laskowe, pekan, nerkowca, migdały
2 banany lub odrobina wody
Z orzechów pozostawić po 2-3 łyżki pistacji i migdałów. Pozostałe namoczyć na noc. Następnego dnia moczone orzechy zblednować z bananem, żurawiną i wiórkami kokosowymi, w razie konieczności dodać odrobinę wody. Masa powinna być grudkowata.
Z daktyli usunąć pestki tak by owoc był przekrojony na pół. Nadziewać każdy daktyl masą orzechową, tak by delikatnie wychodziła na brzegi.
Pistacje posiekać, a migdały zemleć w młynku na mąkę. Ciasteczka obtaczać w pistacjach, mączce migdałowej lub poppingu. Przechowywać w lodówce.
.................................................
MIĘTOWE PIERNICZKI
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej*
1/2 szklanki syropu z agave
1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej
3 łyżeczki suszonej, roztartej na proszek mięty
3/4 szklanki wody
.........................................................
Pierniczki są typowymi ciasteczkami, które przed zjedzeniem trzeba maczać w herbacie. Po upieczeniu w konsystencji są nieco gumowate, ale kilka godzin później trwadnieją, a kolejnego dnia są niczym kamień.
Przepis pochodzi z kuchni makrobiotycznej, a z racji niedostępności kilku składników został nieco uproszczony.
MIĘTOWE PIERNICZKI
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej*
1/2 szklanki syropu z agave
1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej
3 łyżeczki suszonej, roztartej na proszek mięty
3/4 szklanki wody
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, owniąć w ściereczkę i zostawi na około pół godziny. Wałkować dość cienko u wycinać koniecznie małe pierniczki. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem kokosowym lub oliwą, około 20 minut.
* Mąkę gryczaną można zrobić poprzez mielenie kaszy gryczanej w młynku do kawy.
.........................................................
ŚWIĄTECZNIE
Kolejna propozycja to wegańskie flaczki. Element nieodłączny pierwszego dnia świąt w moim domu, jak zawsze wykonanie ma kilka wersji: dla mięsożerców, dla dzieci, dla wegan i wegetarian. Przestawiam ostatnią wersję i mam nadzieję, że słowo "flaczki" nie zniechęci nikogo ;-)
ZUPA A'LA FLACZKI
0,5 kg boczniaków
30 dkg pieczarek
5 łyżek tłuszczu kokosowego
marchewka, łyżka zielonego groszku
por, seler, pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie
owoce jałowca, sól, pieprz
majeranek, cząber, odrobina curry
imbir mielony, (inne przyprawy)
Grzyby i warzywa oczyścić, kroić w paski. Warzywa z przyprawami typowymi do zup (np. liść laurowy, ziele angielskie,owoce jałowca) gotować do miękkości. Grzyby podsmażyć tak by puściły wodę i dodać do ugotowanych, gorących warzyw i chwilkę podgotować z pozostałymi przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać tłuszcz kokosowy.
.............................................................
Półmiski na stole mają różną zawartość. Te w wersji zdrowszej są dosłownie napakowane pasztetami z warzyw, grzybów, soji, soczewicy, siemienia lnianego, grochu czy fasoli. Hitem od pewnego czasu jest sejtan - danie do złudzenia przypominające........ mięso. Sejtan jest daniem typowo marobiotycznym, bardzo bogatym w białko. W tym roku wersja z żurawiną.
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
DODATKI:
żurawina
2 liście laurowe
ziele angielskie
owoce jałowca
sól
pieprz
2-3 łyżki sosu sojowego
curry wymieszane ze słodką papryką
czosnek
cebulka
Z mąki i letniej, lekko osolonej wody zagnieść ciasto, pozostawić na 2-3 godziny. Następnie płukać porcje ciasta po bieżącą wodą aż spływająca woda będzie czysta. Ciasto zagnieść, następnie rozwałkować, nałożyć żurawinę, zlepić i wrzucić na gorącą, gotującą się wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, owocami jałowca, solą i pieprzem.Gotować 10 minut, dodać sos sojowy i gotować kolejne 20 minut.
Sejtan odsączyć, oprószyć curry i słodką papryką - obsmażyć na patelni na złoto. Wygotowaną wodę z pierwszego gotowania uzupełnić, dodać czosnek i podsmażoną cebulkę i gotować ponownie przez 30 minut. Sejtan pozostawić w wodzie przez pół godziny, następnie odsączyć i przechowywać w lodówce.
Kochana! Ja Ci życzę, aby wszystko się doskonale udało. Zdrowych i radosnych Świąt! Przesyłam uściski :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe propozycje, zwłaszcza flaczki i sejtan! Gdybym jeszcze nauczyła się sama robić ciasto do sejtana... :)
OdpowiedzUsuńWesolyci i zdrowych Swiat Bozego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego 2012 Roku zyczy Maria
OdpowiedzUsuńJestem w szoku, ze chciało Ci się tak kombinowac:) Ja barszczyk miałam z torebki:) Ale jeżeli to jest to co lubisz to trzymam kciuki za Ciebie:) A tego ciastka chetnie sama bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za uczestnictwo w akcji "Wegańskie
OdpowiedzUsuńŚwięta". Jak zapewne wiesz, przepisy zostaną złożone
w bezpłatny e-book do ściągnięcia na stronie
Stowarzyszenia Empatia; mamy nadzieję, że ta
publikacja pomoże początkującym i mniej kreatywnym
weganom zaplanować doskonałe święta. Na końcu znajdą
się informacje o uczestnikach akcji i właśnie w tej
sprawie piszę.
Podamy adres bloga oraz podpiszemy autora: jak
chcesz być podpisana? Swoim nickiem, imieniem i
nazwiskiem, samym imieniem... Czy chcesz, żebyśmy
zamieścili krótką informację o Tobie, taką, jak w
profilu? Jeżeli tak, napisz proszę gotową formułkę
(do 250 znaków) i prześlij mi ją. Przykładowe opisy:
Azzahar mieszka w Poznaniu z kotem i kozą, prowadzi
bloga Śmierć Kanapkom a w wolnych chwilach gra w
Simsy.
Anna Nowak z bloga WeganizmFTW jest 19-letnią
warszawianką, studiuje socjologię i pomaga w
schronisku dla bezdomnych rybek. Planuje osiąść na
Suwalszczyźnie i hodować lamy.
Tomasz G. jest weganinem od 5 lat i działa aktywnie
w Stowarzyszeniu Empatia. Bloga Nie Zabijaj! założył
3 lata temu.
Niezależnie od tego, na jaką formę się zdecydujesz -
czy mamy nic o Tobie nie pisać, czy tylko podpisać,
czy umieścić minibiografię napisz proszę do 30
grudnia na adres weganskieswieta@o2.pl na co się
decydujesz. Jeżeli tego nie zrobisz, zostaniesz
podpisana nickiem z bloga i podamy tylko jego adres.
pozdrawiam,
Azzahar
Pierniczki wyglądaja bardzo apetycznie, zjadłabym je, mimo to, że nie jestem weganką! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarto
OdpowiedzUsuńWykonanie sejtana jest tak naprawdę bardzo proste! Nie ma możliwości by coś Ci się nie udało, ciekawy sposób przyrządzania tego dania jest też na Weganach: przepis na sejtan z fasolą mung gotowany na parze. Dla mnie jednak wersja, która podałam na blogu jest nieco lepsza.
Pozdrawiam
Dusiu
Hi hi, żadne kombinowanie, wszystkie przepisy to jedne z najprostszych i najszybszych i praktycznie robię je na pamięć, więc dla mnie są jak chleb powszedni ;-). Barszczyku z torebki na Wigilii sobie nie wyobrażam, w ogóle przyznam się szczerze, że jeśli 1-2 zupy zrobie z "torebki" w ciągu roku kalendarzowego to jest szał ;-)
Pozdrawiam
WeLoveLeanness
Pierniczki jedzą u mnie wszyscy, nawet mięsożercy ;-), nie ma za bardzo jakiejś różnicy między tymi, a tradycyjnymi. Na dzień dizsiejszy trzeba już je możczyć w herbacie, bo ciężko ugryźć. Sądzę, ze rewelacyjnie nadałyby się do zawieszenia na choince.
Pozdrawiam
KOCHANI
OdpowiedzUsuńZAGŁOSOWAĆ NA MOJE PRZEPISY MOŻNA TUTAJ, JEST TO DLASZY CIĄG AKCJI "WEGAŃSKIE ŚWIĘTA" ;-)
pOZDRAWIAM
Mam wielką nadzieję, że uda nam się schudnąć przede wszystkim z głową :) Dziękuję za wskazówkę, liczymy na wsparcie!
OdpowiedzUsuńSame pysznosci!Serdecznie pozdrawiam- Maria
OdpowiedzUsuńMario
OdpowiedzUsuńPyszności jak najbardziej, szkoda tylko, że tak szybko znikały ze stołu ;-)
Pozdrawiam