Strony

środa, 18 maja 2011

sernik z granatów (ciastko bez mąki i rafinowanego cukru)


Żródło:  Flickr


Baza

1 szklanka orzechów nerkowca
2 łyżki syropu z agawy
1/4 szklanki tłuszczu kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4  łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny

Zmiksować orzechy nerkowca do momentu uzyskania z nich mąki, dodać resztę składników i zblendować. Masę wyłożyć na małą tortownicę, mocno dociskając.



Masa

3 szklanki moczonych orzechów nerkowca
1 szklanka tłuszczu kokosowego
1/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli morskiej
3/4 szklanki syropu z agawy lub miodu
1 1/2 szklanki soku z granatów
1/2 szklanki soku z buraków (tylko na kolor)


Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Wyłożyć na bazę i wstawić do zamrażarki do zastygnięcia. Granat rozupać, wyjąć pestki, oczyścić z białej błonki i udekorować wierzch ciasta.


.....................................
Źródło:
http://therawchef.com/therawchefblog/pomegranate-cheesecake-with-clementine-gelato

6 komentarzy:

  1. wow!!!! no nie w nastepnym tygodniu juz się za to biorę na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale po co to 'ciasto' nazywać sernikiem, jak tam nie ma sera?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowymaja 19, 2011

    Ewciu jest pyszne, ale koniecznie zmniejsz proporcje ;-).

    Sokomaniaku w wyglądzie obie masy mają konsystencję serka. Jak masz ciekawszy pomysł to proszę się podziel ;-). pozdrawiam ciepło i cieszę się, że znów jesteś, bo coś cicho ostatnio było.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowymaja 19, 2011

    Mam pytanko,co znaczy tluszcz z kokosa?chodzi o olej czy o to co sie oddziela od mleka kokosowego kiedy np stoi w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowymaja 20, 2011

    Anonime tuszcz kokosowy zamiennie jest nazywany olejem kokosowym. Jest to ta sama rzecz: tłuszcz ma postać tałą, a w olej przechodzi gdy się go podgrzeje.
    Tak wygląda tuszcz.

    A tłuszcz powstaje z tłoczenia i podgrzania miążczu z kokosów.

    Tłuszcz można kupić najczęściej w słoiczkach, w formie stałej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale przepisy..Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń