Żródło: Flickr |
Baza
1 szklanka orzechów nerkowca
2 łyżki syropu z agawy
1/4 szklanki tłuszczu kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny
Zmiksować orzechy nerkowca do momentu uzyskania z nich mąki, dodać resztę składników i zblendować. Masę wyłożyć na małą tortownicę, mocno dociskając.
Masa
3 szklanki moczonych orzechów nerkowca
1 szklanka tłuszczu kokosowego
1/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli morskiej
3/4 szklanki syropu z agawy lub miodu
1 1/2 szklanki soku z granatów
1/2 szklanki soku z buraków (tylko na kolor)
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Wyłożyć na bazę i wstawić do zamrażarki do zastygnięcia. Granat rozupać, wyjąć pestki, oczyścić z białej błonki i udekorować wierzch ciasta.
.....................................
Źródło:
http://therawchef.com/therawchefblog/pomegranate-cheesecake-with-clementine-gelato
wow!!!! no nie w nastepnym tygodniu juz się za to biorę na pewno!:)
OdpowiedzUsuńAle po co to 'ciasto' nazywać sernikiem, jak tam nie ma sera?
OdpowiedzUsuńEwciu jest pyszne, ale koniecznie zmniejsz proporcje ;-).
OdpowiedzUsuńSokomaniaku w wyglądzie obie masy mają konsystencję serka. Jak masz ciekawszy pomysł to proszę się podziel ;-). pozdrawiam ciepło i cieszę się, że znów jesteś, bo coś cicho ostatnio było.
Mam pytanko,co znaczy tluszcz z kokosa?chodzi o olej czy o to co sie oddziela od mleka kokosowego kiedy np stoi w lodowce?
OdpowiedzUsuńAnonime tuszcz kokosowy zamiennie jest nazywany olejem kokosowym. Jest to ta sama rzecz: tłuszcz ma postać tałą, a w olej przechodzi gdy się go podgrzeje.
OdpowiedzUsuńTak wygląda tuszcz.
A tłuszcz powstaje z tłoczenia i podgrzania miążczu z kokosów.
Tłuszcz można kupić najczęściej w słoiczkach, w formie stałej.
Wspaniale przepisy..Dziekuje!
OdpowiedzUsuń