Ach i jeszcze jeden film....;-), najpiękniejszy film przyrodniczy jaki widziałam, ale i przede wszystkim mądry, premiera głośna była bo: multimedialne wydarzenie pro-ekologiczne: Home - S.O.S. Ziemia!.
I czas na to co był we wspominanej prezentacji, czyli naucz się człowieku patrzeć na prezenty Natury:
Plasterek marchewki wygląda jak oko ludzkie. Źrenica, tęczówka i promieniste linie, wyglądają podobnie jak oko. I tak, nauka przekazuje znaczenie marchewki dla zwiększenia przepływu krwi dla poprawy funkcjonowania oczu. Z drugiej strony niektóre ze karotenoidów są prekursorami barwników wzrokowych ludzi, a te z kolei odgrywają istotną rolę w procesie widzenia, tak więc karotenoidy nie tylko ubarwiają nam życie, ale też umożliwiają nam widzenie tych barw.
Pomidor ma cztery komory i jest czerwony. Serce ma cztery komory i jest czerwone. Wszystkie badania pokazują, że pomidory są naładowane silnymi antyutleniaczami i faktycznie są czystym sercem i żywnością dla krwi.Likopen aktywny składnik pomidorów, który nadaje im czerwoną barwę) blokuje „zły” cholesterol LDL, który może zatykać naczynia krwionośne.
Winogrona wiszą w gronie, które ma kształt serca, każde z winogron wygląda jak krwinka i z wszystkich badań wynika, że winogrona są żywnością, która dogłębnie rewitalizuje serce i krew. Spożywanie winogron pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy – informują amerykańscy naukowcy.
Orzech włoski wygląda jak mały mózg, ma dwie części: lewą i prawą półkulę, a nawet ma fałdy, podobnie jak kora mózgowa. Teraz już wiemy, orzechy włoskie (więcej niż 3 porcje) mogą pomóc w rozwoju neuronu - przekaźników wpływających na funkcję mózgu. Spożywanie orzechów wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one minerały poprawiające koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie dostarczają do mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E i C oraz kwas lanolinowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy komórek nerwowych.
Czerwona fasola ("Kidney") uzdrawia i pomaga zachować prawidłowe funkcje nerek i rzeczywiście, wygląda tak samo jak ludzkie nerki.
Seler, rabarbar wyglądają jak kości. Ta żywność przeznaczona jest dla poprawy wytrzymałości kości. Kości zawierają 23% sodu i w tych produktach jest...23%sodu!. Jeśli nie ma wystarczającej ilości sodu w diecie, ciało pobiera go z kości, co czynie je słabymi. Ta żywność uzupełnia "koścowe" potrzeby organizmu. Fosfor ważny w wykształceniu kości i zębów i utrzymaniu ich w dobrym stanie, niezbędny do laktacji, wchodzi w skład komórek mięśniowych i jest niezbędny do ich pracy, składnik DNA i RNA, pomaga w utrzymaniu właściwego pH płynów ustrojowych, wspomaga metabolizm i produkcję energii.
Awokado, bakłażan i gruszki chronią zdrowie i funkcjonowanie macicy i szyjki macicy - wyglądają jak te organy. Badania pokazują, że gdy kobieta spożywa jedno awokado w tygodniu, to równoważy hormony, zrzuca niechciane kilogramy, i zapobiega rakowi szyjki macicy. Dokładnie dziewięć miesięcy rośnie awokado, od kwiatu do dojrzałych owoców. W nim znajduje się ponad 14. 000 składników o wartościach odżywczych.
Figi są pełne nasion i wiszą parami, gdy rosną. Figi zwiększają mobilność plemników i wzrost ich liczby. Pomagają prze męską niepłodność.
Słodkie ziemniaki wyglądają jak trzustka i faktycznie równoważą indeks glikemiczny chorych na cukrzycę.
Oliwki pomagają w utrzymaniu zdrowia i funkcjonowaniu jajników.
Pomarańcze, grejpfruty i inne owoce cytrusowe wyglądają jak gruczoły sutkowe kobiet. Pomagają utrzymać zdrowe piersi i przepływ limfy w piersiach.
Cebula wygląda jak komórki organizmu. Badania pokazują, że cebula pomaga usuwać odpady ze wszystkich komórek organizmu. Ona nawet pomaga produkować łzy. W tej pracy cebuli towarzyszy czosnek, który pomaga również wyeleminować odpady i niebezpieczne wolne rodniki z organizmu.
Cebula potrafi rozrzedzić krew, że zagęszczona, zaślimaczona, zagęszczona lipidami krew u ludzi, którzy mało korzystają ze świeżego powietrza, są niedotlenieni lub mają miażdżycę typu cholesterolowego do substancji rzadszej, niż woda z kranu i w dodatku do koloru jasno - czerwonego.
I na koniec coś na piękny uśmiech:
..............................
Źródła zdjęć: Google.
Perfekt post!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu, a wszystko dzięki Ani, koleżance ze studiów. Aniu - Tobie też bardzo dziekuję za wszystkie rady i pomysły.;-)
OdpowiedzUsuńWzruszyłam się czytając to :) dziękuję.
OdpowiedzUsuńto dobrze Sandra;-), trzeba dostrzegać to piekno, które jemy. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńA na wątrobę najlepsza jest wątroba, na problemy ze stawami chrząstki itd. W końcu są tam wszystkie substancje z których składa się dany narząd/organ to i logiczne, że do naprawy czy regeneracji jest to najlepsze. Najlepiej na surowo i od zwierząt z wypasu pastwiskowego lub dzikich oczywiście.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że na surowo chrząstek nie jem, bo i stawy mam nie zniszczone. Co do wątroby... pić dużo nie piję :) więc od czasu do czasu coś tam na regenerację wątroby przyjmę.
Wojtek dzięki za przypomnienie, kiedyś czytałam coś o tym!!Ale wyleciało mi z głowy.
OdpowiedzUsuńTylko mnie ciekawi jak Ty spożywasz to mięso na surowo... może przepsisy jakieś?;-)
Pzdrawiam
Teraz się przed spamem nie obronisz. Ta kobieta w wielu miejscach rzuca te teksty...
OdpowiedzUsuńA co do IG marchewki...
Gotowanie uszkadza ściany komórkowe kom. roślinnych, po za tym zmienia strukturę skrobi. Dlaczego niby miałoby to nie powodować zmiany IG marchwii?
Praktycy - rolnicy dawno temu zawsze wkładali do parownika albo gotowali ziemniaki dla świń, bo po obróbce termicznej ziemniaki były łatwiej strawne i bardziej tuczyły świnie. Chyba nie myślisz, że przez dziesiątki lat rolnicy gotowali ziemniaki świniom, bo nie mieli co robić?
Niech zgadnę, wiedzę o Jedynym Prawdziwym INDEKSIE ŻYWIENIOWYM mogę przez przypadek zdobyć w sprzedzawanej przez Ciebei książce?
musze przyznac ze i ja sie wzruszylam:D
OdpowiedzUsuńM
;-)
Usuń