źródło: www.alterkino.org |
Film dla każdego miłośnika czekolady i dla każdego, kto szuka argumentu by zmniejszyć ilość zjadanych słodyczy. Dokument pokazujący jak wygląda produkcja czekolady od tzw. "kuchni".
Film pokazuje prawdę trochę na kanwie życia Ouare Fatao - 12letniego chłopaka, sprzedanego przez własnego wujka. Trochę ujęć z ukrytych kamer, niewygodnych faktów i potęgi kruczków prawnych.
Jak wygląda praca na plantacjach kakaowca, kto na nich pracuje, jakie są warunki tej pracy i wynagrodzenie? Z jednej strony widać jaką drogę przebywa ziarno kakaowca zanim dotrze do nas w postaci czekolady, a z drugiej w nieprzerysowany sposób widzimy biedę, bezsilność producentów smakołyku. Ciekawe zdrzerzenie rzeczywistości z tzw. pomocą dla ubogich krajów, przepisów o chronieniu małoletnich i haseł na produktach sprawiedliwym handlu.
Ten dokument może i szokuje, ale pokazuje na ile koncerny i firmy kupujące ziarna kakaowca wywiązują się ze swoich obietnic i podpisanych dokumentów i ile w tym wszystkim jest Fairtrade.
Niestety niesmak pozostaje doprawionym szczyptą cynizmu: dzieci i bezpośredni producenci ziaren kakaowca nigdy nie jedli czekolady.
cz. 1 w języku angielskim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz