źródło: produkty-tradycyjne.pl/kalendarz |
Dlaczego warto jeść "sezonowe pożywienie"?
- jemy owoce, warzywa i inne produkty naturalnie rosnące w danej strefie klimatycznej, w której żyjemy i do której nasze ciała się przystosowały,
- rośliny rosną lokalnie (zmniejszamy czas dostawy, koszty, ilość używanej chemii do ładnego wyglądu warzywa, wspomagamy biznesu lokalnego lub sąsiada, zachęcamy do prowadzenia własnej działki czy ogrodu),
- pożywienie jest dostępne w danym sezonie (nie przechowywane w chłodniach, niepasteryzowane, świeże), na zasadzie: wychodzę na ogród i przynoszę świeżą marchewkę,
- wspomagamy rodzime biznesy,
- kuchnia tradycyjna ma szansę na odrodzenie przepisów, wyjątkowych składników, pojawia się możliwość kultywowania tradycji.
Kupowanie i spożywanie produktów według sezonu jest fantastycznie rozrysowane na kalendarzu proponowanym na stronie promującej spożywanie produktów tradycyjnych. Możesz go dokładnie obejrzeć klikając na poniższy obrazek, który odsyła do strony z kalendarzem.
eh, gdyby jeszcze tak mieszkać w słonecznej Hiszpanii i jeść sezonowo :D
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać aż będą truskawki, nie te które teraz można dostać faszerowane nie wiadomo czym, ale prawdziwe polskie :)
Avka
UsuńSłoneczny kraj :-), wiesz, że w Hiszpanii są głównie wielkie szklarnie, gdzie owoce i warzywa są produkowane masowo?
Ale świetny ten kalendarz! Ostatnio czegoś takiego właśnie szukałam :) Dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńco jak co, ale czekam na śliwki hehe ;)
OdpowiedzUsuńAlieneczka
UsuńŚliwki mroź sobie na zimę, aby były rozpestkowane, umyte i osuszone- ładnie się mrożą!
Super:) na pewno kalendarz będzie pomocny, dzięki!
OdpowiedzUsuńcieszę się :-)
UsuńMam wątpliwości, czy topinambur i pomidory są lokalne i sezonowe akurat w kwietniu. Może nie upierajmy się, żeby było lokalnie?
OdpowiedzUsuńI z tych wątpliwości zaraz piszę na swój blog odmienny i uzupełniający kalendarz warzywno-owocowy. ;)
sekurinega
UsuńJa też nie korzystam z tego kalendarza, ale sam w sobie jest bardzo ciekawy!A post u Ciebie jest super. Pozdrawiam
Bardzo przydatny kalendarz! Osobiście czekam również na truskawki :)
OdpowiedzUsuńSunday
UsuńPrzeczytałam Twój komentarz i aż poczułam ich zapach :-)
szkoda tylko że nasze sezonowe owoce i warzywa przez tą dłuższą zimę są jeszcze nie takie dobre jak kiedyś;p
OdpowiedzUsuńeM
UsuńTo się zgodzę, ale ratunkiem są przetwory, mrożonki - robione własnoręcznie zapasy na zimę, a super jest jeśli pochodzą z własnego ogrodu.
Witam Ciebie serdecznie.Miło i ciekawie tu,wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej.Ciebie w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
OdpowiedzUsuńDobre Czasy
OdpowiedzUsuńZapraszam :-),u Ciebie też ciekawie jest!
Sezonowy kalendarz - super ściąga na cały rok :). Kocham lato i truskawki, jak dla mnie mogłoby trwać cały rok. Z utęsknieniem czekam też na fasolkę szparagową <3.
OdpowiedzUsuńLagenko
Usuń:-)