Strony

piątek, 19 października 2012

Bananowe kule raw food

banana_orange.jpg
źródło: real-meal.ru

Składniki:

3 miękkie banany
garść namoczonych orzechów nerkowca
garść namoczonych pestek słonecznika
skórka pomarańczowa

Banany pokroić w plasterki i wysuszyć w dehydratorze/na słońcu/ w piekarniku - mają być lekko "gumowate". Pozostałe składniki zblendować na gładką masę, formować kulki o owijać w podsuszonych plastrach banana.


17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. butterfly

      A jak się doda jeszcze daktyle to jest jeszcze bardziej super :-)

      Usuń
  2. Nie mogę się doczekać kiedy ich spróbuję:) Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie!

    Akurat mam takie podsuszane plasterki bananowe - sama suszylam w piekarniku na najniższej temp.
    Ale mi dałas ciekawy pomysł na słodki deserek.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ekocentryczko

      :-)

      Aurora

      Specjalnie dla miłośników bananów :-)


      Krysia

      Jak pokombinujesz z przepisem daj znać.

      Usuń
  4. Mniammmm. To musi być pyszne!!! Z pewnością sobie zrobię taki deserek. Dziękuję za pomysł. Fajnie, że dzielisz się z innymi swoją wiedzą i pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie wpadłam na pomysł ususzenia bananów w piekarniku. Takich kupnych suszonych nie lubię, bo są bardzo słodkie, więc musze spróbować tych domowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Malinka

      Wszystko co ma banany jest pyszne :-). Czasem jedzonko raw jest tak banalnie proste, że aż... ręce mi opadają...


      Angelika Nowak

      Ja suszone kupuję na targu, ludzie suszą w wędzarniach, marzę o dehydratorze póki co.


      zufik

      O tak!

      Usuń
  7. Będę musiała wypróbować. Wyglądają smakowicie.
    pozdrawiam serdecznie
    zoya

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zoya

      Koniecznie, ale susz tak by plasterki były naprawdę gumowate, inaczej nic nie wyjdzie...

      Usuń
  8. Zrobię sobie jutro. :D
    pozdrawiam ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają całkiem apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń