źródło: www.mantrazdrowia.pl |
Kilka słów od Agi:
"Krakersy migdałowe z tymiankiem zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały takie jak: magnez, wapń, siarkę, mangan, potas oraz witaminy: A, E, C, K1 oraz witaminy z grupy B".
Sprzęt potrzebny do wykonania krakersów:
blender, worek do mleka orzechowego, suszarka do żywności, młynek do kawy
Składniki:
300g migdałów namoczonych przez noc
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
4 średniej wielkości pomidory
pęczek świeżego tymianku
1 łyżka stołowa kolendry w proszku
1 łyżeczka soli morskiej
1 filiżanka ziaren siemienia lnianego
Wykonanie:
1. Umieść migdały w blenderze dodaj wody i miksuj na jednolitą masę.
Tak zmiksowane mleko umieść w worku i zaczynaj wyciskać aż do całkowitego oddzielenia płynu od masy.
Gotowe mleko przelej do naczynia i przechowuj w lodówce, masę migdałowa przełóż do miski .
2.Umieść paprykę, cebulę, pomidory, tymianek, kolendrę i sól w blenderze i miksuj na jednolita masę, następnie połącz z masą migdałową i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj zmielone w młynku siemię lniane i dokładnie wymieszaj. Formuj krakersy według swojego uznania i susz około 12-16 godzin.
Smacznego :)
bardzo uwielbiam nowe zdjecie! seler i ile lisci na nim! cudownie:)
OdpowiedzUsuńMonika
Moniko
UsuńDziękuję, sama mam to zdjęcie już dłuższy czas jako ulubione, chciałam małej zmiany na blogu, więc pomyślałam, że "no dooooobra, dam to z warzywami zielonymi" ;-)
Pozdrawiam
strasznie mnie kuszą te witariańskie smakołyki, chyba czas pomyśleć nad kupnem jakiejś suszarki :)
OdpowiedzUsuńNa początek wystarczy zwykła, do suszenia owoców i grzybów ;-)
Usuńsuper wyglądają te krakersiki, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAlani
UsuńJa osobiści zmieniłam nieco ten oryginalny przepis i przerobiłam go po swojemu mieszając inne przyprawy, ale te krakersy są naprawdę miłą odmianą po innych, słodkich ciastach.
Aneczko suszysz w dehydratorze bez przerwy przez 12-16h?
OdpowiedzUsuńjeśli w dehydratorze, to czy masa chlebowa nie przecieka poprzez kolejne poziomy tacek?
dziekuje za inspiracje!
marta
Marto
UsuńNie mam dehydratora niestety. Jeśli chcesz suszyć w suszarce najlepiej dzielić to na dwie cześći: jedna około 6 godz na więcej stopni, adruga powiedzmy 3 godz w temperaturze niższej o około 20 i więcej stopni. To też zależy od rodzaju "ciasta".
A tą masę wylewaj po prostu na papier do pieczenia.
;-)
nie mam suszarki :/ wez mi wyślij parę krakersów :P
OdpowiedzUsuńprzylaczam sie:D
UsuńM
Natura i M
UsuńDa sie zrobić, ale jak będzie pełnia lata i największe upały, bo ja znów na ten okres szykuję masę przepisów do wypróbowania - z braku suszarki oczywiście ;-(.