CHLEB JABŁKOWO - MIGDAŁOWY
źródło: gogreenbaby.ca |
1 szklanka migdałów
1 szklanka nasion lnu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli morskiej
2 średnie jabłka, starte na tartce
1/4 szklanki syropu klonowego
około 1/4 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu kokosowego
Suche składniki wymieszać w jednej misce. Jabłka, syrop, wodę, tłuszcz zmiksować aż do połączenia składników, następnie dodać suche i ponownie zmiksować. Odstawić na 10-15 minut aż masa zgęstnieje. Suszyć w dehydratorze.
Wow! To musi być smaczne :D.
OdpowiedzUsuńZzielona
UsuńJa nie jadłam jeszcze nigdy chlebka raw food, który nie byłby smaczny! Czasem wychodził mi zbyt miękki, ale zawsze można dosuszyć ;-)
Pozdrawiam
chlebki raw rządzą:)
OdpowiedzUsuńPati
OdpowiedzUsuńO tak :-)
Ojej musi być pyszny...! A czy jest jakiś dobry sposób na wysuszenie chlebka bez dehydratora? Tyle przepisów już widziałam i mam ogromną ochotę z nich skorzystać:) Ale na dehydrator jeszcze się nie szarpnęłam.
OdpowiedzUsuńkarola
UsuńMożesz wysuszyć w blaszce na słońcu podczas upałów, na kaloryferze zimą lub na tradycyjnej kuchni kaflowej, w piekarniku na niskiej temp. z termoobiegiem. Ja też nie mam dehydratora, różnie to czasem wychodzi: za suche, za miękkie, no ale trzeba sobie radzić :-)
Pozdrawiam
I tak właśnie zrobię, na kaloryferze, u rodziców cały dzień już ciepło, bo palą w piecu:) Zresztą pamiętam, że od zawsze u nas suszyło się na kaloryferze owoce, grzyby i inne, więc i z chlebkiem powinno sie udać. A jak długo można przechowywać taki chlebek?
Usuńkarola
UsuńJa właśnie wiele rzeczy tak suszę :-). Chlebek daję na blaszkę, metal przewodzi ciepło a masa się nie rozpadnie. Jak chcesz dłużej przechowywać chlebek schowaj go w woreczek do lodówki, nie sądzę by więcej niż 4-5 dni to dobre rozwiązanie...
Pozdrawiam