źrodło: www.pure2raw.com |
2 szklanki nasion słonecznika zmielone na mąkę*
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 szklanki siemienia lnianego zmielonego na mąkę*1/4 szklanki tahini
1 papryka
około1/2 szklanki wody
Wykonanie:
* Nasiona powinny być suche, niemoczone i takie zemleć w młynku do kawy.
Wszystkie składniki poza wodą należy zblendować na gładką masę. Następnie powoli dodawać wodę. Chlebek suszyć w dehydratorze.
Bardzo podobają mi się Twoje propozycje chlebków, tym bardziej, że są bez glutenu... Myślisz, że bez dehydratora, a jedynie rozkładając na pergaminie i zostawiając w suchych miejscu na parę dni uda sie uzyskać podobny efekt??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nieprzygoda
UsuńMożesz, ale koniecznie na duże słońce, albo w naprawdę bardzo suche i ciepłe miejsce. I koniecznie zrób 2-3 "kromki" różnej grubości by zobaczyć jaka jest optymalna ilość masy by chlebek wysechł. Ja suszyłam kiedyś na słońcu, latem w upały i wyszło ;-)
Pozdrawiam
No to wyjątkowo czekam na upały. :) Dziękuję!
UsuńNieprzygoda
UsuńDaj znać czy chlebek Ci wyjdzie ;-)
Bardziej smakuje mi razowy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w moim wiosennym rozdaniu ♥
mysecretlife
UsuńRazowy to i ja kocham ;-), ale chlebki raw food też są przepyszne.
Dziękuję.
Zostałaś otagowana :)
OdpowiedzUsuńNie jest to tag typowo kosmetyczny, więc może Ci się spodoba.
Już ja sama mam kilka pytań.
http://mademoiselleusiebie.blogspot.com/2012/04/tag-50-pytan-do-jofki.html
Jofka
UsuńNo no, nieładnie! ;-)
Mam jeszcze zaległy tag od Italiany, ale i ten mi się podoba, więc wezmę też udział. Dziękuję
ZApraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://agulkowepole.blogspot.com/2012/04/tag-50-pytan-do-ycji-z-agulkowego-pola.html
Łucjo
UsuńJuż mnie wyżej Jofta otagowała, więc jak już we dwie mnie wciągacie to wezmę udział ;-). Pytania do Ciebie oczywiście już napisałam ;-)
Dziękuję
ja też Cię wciągam :P http://naturaipiekno.blogspot.com/2012/04/zalege-tag-i-50pytan-jestes-piekna.html
Usuńaż tyyle? ;-)
Usuńbardzo fajny wpis. chętnie spróbowałabym takiego chlebka.
OdpowiedzUsuńAle właśnie mam pytanie, czy jest możliwość zrobić taki chlebek bez użycia dehydratora?
Pozdrawiam
http://zdrowy-tryb-zycia.blogspot.com/
Magdaleno
UsuńPisałam już wyżej (w odpowiedzi na pierwszy komentarz Nieprzygody) o suszeniu na słońcu, a i jeszcze można to zrobić w piekarniku, ale musisz mieć termoobieg, bo bez tego nic nie wyjdzie. Poza tym trzeba stać nad tym i sprawdzać czy suszy się, czy oby nie przypala. I ze 2-3 razy regulować temepraturę. Do dehydratora wsadzasz i tylko czasami raz zmieniasz temp., nie musisz stać nad tym. A kaloryfer się również sprawdza, ale wtedy wyłożyć masę na blachę do pieczenia i tą blachę na kaloryfer dać - sprawdza się zimą przy porządnym grzaniu. Kiedyś próbowałam też na słońcu, latem ;-). Czasami też daje radę na patelni ;-).
Pozdrawiam