Strony

poniedziałek, 7 listopada 2011

Bigos jarski - potrawa rozgrzewająca

     Obiecałam Wam ostatnio, że podam kilka przepisów moich ulubionych potraw rozgrzewających. Bigosik jest właśnie jedną z nich. Przepis ma ponad 50 lat! Robię go w sumie w proporcjach kilkakrotne większych niż w podanym przepisie. Część na bieżąco zjadamy, a pozostałą nakładam w słoiki i pasteryzuję. Jest to sprawdzone danie na różnego rodzaju wyjazdy, sprawdzi się też w ramach wałówki studenckiej. Składniki możecie dowolnie modyfikować dodając Wasze ulubione warzywa, czy dostępne akurat w sezonie.
      Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie dodatki do herbaty rozgrzewają, czy herbata z cytryną jest dobra na zimne wieczory? oraz poznać zioła i przyprawy rozgrzewające kliknij tutaj.




BIGOS JARSKI




2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
cebula
czosnek
1 por
około 0,5 kg kapusty białej
0,5 szklanki przetartych przes sito pomidorów lub przecieru pomidorowego
puszka kukurydzy
kilka liści jarmużu
kilka pieczarek
kilka szklanek wody
2-3 łyżki tłuszczu kokosowego
1-2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
owoce jałowca
gałka muszkatałowa
imbir
majeranek
papryka

Marchewkę, pietuszkę, selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyszczamy i opdarowujemy na patelni. Kapustę, jarmuż siekamy.
W  rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pozostałe warzywa, wodę, i przyprawy. Dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i nadal chwilę gotujemy. Jeśli chcemy zagęścić bigos należy dodać odrobinę mąki.



5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :)

    Kukurydzy nigdy nie dodawałam , muszę koniecznie spróbować .

    Usciski <3

    OdpowiedzUsuń
  2. no i ja nie słyszalam o kukurydzy w bigosie a tak ja lubie!:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. @ Justynko
    @ Ewciu

    o kurcze, wiecie że tam też groszek jest i jedna z moich ulubionych przypraw: czarnuszka?
    Po prostu dajecie to co macie pod ręką ;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. klliisia - jest pyszne, szczególnie z ulubionymi przyprawami

    OdpowiedzUsuń