Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie dodatki do herbaty rozgrzewają, czy herbata z cytryną jest dobra na zimne wieczory? oraz poznać zioła i przyprawy rozgrzewające kliknij tutaj.
BIGOS JARSKI
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
cebula
czosnek
1 por
około 0,5 kg kapusty białej
0,5 szklanki przetartych przes sito pomidorów lub przecieru pomidorowego
puszka kukurydzy
kilka liści jarmużu
kilka pieczarek
kilka szklanek wody
2-3 łyżki tłuszczu kokosowego
1-2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
owoce jałowca
gałka muszkatałowa
imbir
majeranek
papryka
Marchewkę, pietuszkę, selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyszczamy i opdarowujemy na patelni. Kapustę, jarmuż siekamy.
W rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pozostałe warzywa, wodę, i przyprawy. Dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i nadal chwilę gotujemy. Jeśli chcemy zagęścić bigos należy dodać odrobinę mąki.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKukurydzy nigdy nie dodawałam , muszę koniecznie spróbować .
Usciski <3
no i ja nie słyszalam o kukurydzy w bigosie a tak ja lubie!:) buziaki
OdpowiedzUsuń@ Justynko
OdpowiedzUsuń@ Ewciu
o kurcze, wiecie że tam też groszek jest i jedna z moich ulubionych przypraw: czarnuszka?
Po prostu dajecie to co macie pod ręką ;-).
apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńklliisia - jest pyszne, szczególnie z ulubionymi przyprawami
OdpowiedzUsuń