Strony

wtorek, 25 października 2011

Owsianka wg przepisu E. Dąbrowskiej ( dla dzieci, dietetyczna, bez mleka, bez cukru)







DANIE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych



Zagotować wodę, dodać sól i płatki owsiane - gotować 10 minut. Następnie dodać siemię lniane i znów gotować 10 minut, dodać rodzynki i wiórka kokosowe i gotować do momentu aż owsianka zgęstnieje. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.



14 komentarzy:

  1. oj pysznie to wygląda pysznie Aniu:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie znoszę mleka i jakoś nigdy z tego powodu owsianki nie jadłam. ale muszę tego cuda skosztować, bo przepis prosty a prezentuję się bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada :) Jestem chyba odszczepieńcem bo uwielbiam owsiankę w różnych wersjach , takiej jeszcze nie jadłam :)

    Uściski <3

    OdpowiedzUsuń
  4. @Ewciu- nigdy owsianka do mnie nie przemawiała i do tej na początku podchodziłam z dystansem, by w końcu ją pokochać. ;-)

    @Domciu - ta jest bez mleka, koniecznie dodaj rodzynki - bo bez tego smak będzie już całkowicie inny. I może mniejsza porcja na początek? Aha i ja czasem dodam jeszcze morelę, daktyle.

    @Justynko - ja nie lubiałam owsianek, aż do tej pory. Podobnie jak Domcia: owsianka i mleo to najgorszy zestaw smakowy. Ta jest wyśmienta i jaka zdrowa.

    Pozdrawiam dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  5. No,no świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki,która jednak zawsze będzie na I miejscu moich śniadań;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Monsia czasami naprawdę się dziwię jak można uwielbiać owsiankę hi hi. Dla mnie jedyna zjadliwa forma to właśnie wg przepisu Dąbrowskiej ;-)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianka zawsze dobra, a bez mleka prawdziwa zdrowa bomba na oczysczenie jelit.

    Pewno roslinne mleko by przyjela?

    Pozdrawiam Cie Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mario nigdy nie robiłam tej owsianki z mlekiem, więc nie potrafię odpowiedzieć na pytanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. a mi się garnuszek przypalił :( Gotowałam więc tylko pierwsze 10 minut, rodzynki, wiórki i siemię i od razu zjadłam. Dobra była, sól nadawała smaku - a jednak nie należało się jej bać w owsiance przez wszystkie lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie


      Kurcze, mieszać trzeba owsiankę, i na małym ogniu gotować. Super, że taka wersja Ci smakuje.

      Pozdrawiam

      Usuń
  10. a właśnie zostawiłam na ogniu i zajęłam się innymi rzeczami, następnym razem - obiecuję - będę mieszać :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie


      Mieszaj :-), albo stawiaj garnek na płytce żeliwnej, wtedy wystarczy tylko od czasu do czasu przemieszać..
      pozdrawiam

      Usuń
  11. witam ;) a ja robię przyśpieszoną wersję owsianki, mianowicie zagotowuję wodę i zalewam nią przygotowane płatki owsiane. Nie wiem tylko, czy taki sposób przygotowania nie wpływa negatywnie na właściwości odżywcze płatków?? Jeśli ktoś zna odp. niech się nią ze mną podzieli :) Jeśli nie wpływa, to naprawdę można zaoszczędzić sporo czasu! :) ja też chętnie dodają łyżkę jogurtu nat. i odrobinę bakalii, orzechów bądź żurawinki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dosłodzić syropem z agawy?! zwykły cukier o wiele zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń