DANIE Z PŁATKÓW OWSIANYCH
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
Zagotować wodę, dodać sól i płatki owsiane - gotować 10 minut. Następnie dodać siemię lniane i znów gotować 10 minut, dodać rodzynki i wiórka kokosowe i gotować do momentu aż owsianka zgęstnieje. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.
oj pysznie to wygląda pysznie Aniu:) buziaki
OdpowiedzUsuńja nie znoszę mleka i jakoś nigdy z tego powodu owsianki nie jadłam. ale muszę tego cuda skosztować, bo przepis prosty a prezentuję się bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :) Jestem chyba odszczepieńcem bo uwielbiam owsiankę w różnych wersjach , takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUściski <3
@Ewciu- nigdy owsianka do mnie nie przemawiała i do tej na początku podchodziłam z dystansem, by w końcu ją pokochać. ;-)
OdpowiedzUsuń@Domciu - ta jest bez mleka, koniecznie dodaj rodzynki - bo bez tego smak będzie już całkowicie inny. I może mniejsza porcja na początek? Aha i ja czasem dodam jeszcze morelę, daktyle.
@Justynko - ja nie lubiałam owsianek, aż do tej pory. Podobnie jak Domcia: owsianka i mleo to najgorszy zestaw smakowy. Ta jest wyśmienta i jaka zdrowa.
Pozdrawiam dziewczyny
No,no świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki,która jednak zawsze będzie na I miejscu moich śniadań;)
OdpowiedzUsuńMonsia czasami naprawdę się dziwię jak można uwielbiać owsiankę hi hi. Dla mnie jedyna zjadliwa forma to właśnie wg przepisu Dąbrowskiej ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Owsianka zawsze dobra, a bez mleka prawdziwa zdrowa bomba na oczysczenie jelit.
OdpowiedzUsuńPewno roslinne mleko by przyjela?
Pozdrawiam Cie Aniu!
Mario nigdy nie robiłam tej owsianki z mlekiem, więc nie potrafię odpowiedzieć na pytanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa mi się garnuszek przypalił :( Gotowałam więc tylko pierwsze 10 minut, rodzynki, wiórki i siemię i od razu zjadłam. Dobra była, sól nadawała smaku - a jednak nie należało się jej bać w owsiance przez wszystkie lata :)
OdpowiedzUsuńAnonimie
UsuńKurcze, mieszać trzeba owsiankę, i na małym ogniu gotować. Super, że taka wersja Ci smakuje.
Pozdrawiam
a właśnie zostawiłam na ogniu i zajęłam się innymi rzeczami, następnym razem - obiecuję - będę mieszać :D pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAnonimie
UsuńMieszaj :-), albo stawiaj garnek na płytce żeliwnej, wtedy wystarczy tylko od czasu do czasu przemieszać..
pozdrawiam
witam ;) a ja robię przyśpieszoną wersję owsianki, mianowicie zagotowuję wodę i zalewam nią przygotowane płatki owsiane. Nie wiem tylko, czy taki sposób przygotowania nie wpływa negatywnie na właściwości odżywcze płatków?? Jeśli ktoś zna odp. niech się nią ze mną podzieli :) Jeśli nie wpływa, to naprawdę można zaoszczędzić sporo czasu! :) ja też chętnie dodają łyżkę jogurtu nat. i odrobinę bakalii, orzechów bądź żurawinki :)
OdpowiedzUsuńdosłodzić syropem z agawy?! zwykły cukier o wiele zdrowszy.
OdpowiedzUsuń