Strony

wtorek, 16 sierpnia 2011

udawana pasta z tuńczyka na kanapki w wersji raw food

    Jak w tytule: nauczymy się dziś w jaki sposób zrobić pastę, która wygląda i smakuje jak ta z tuńczykiem. Danie polecane dla smakoszy ryb, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez czegoś mięsnego. Przepis powsta z kilku wyszukanych w sieci. Poniższe zdjęcie, chyba najwierniej oddaje to jak wygląda ta "udawana" pasta ;-).


źródło: Nouveau Raw



SKŁADNIKI:

  • pół szklanki  moczonych migdałów,
  • pół szklanki moczonych nasion słonecznika,
  • około 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki startego selera,
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli,
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki, 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki sproszkowanych alg morskich,
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kopru.


WYKONANIE:

    W blenderze miksujemy wszystkie nasionka, jeśli maszyna sie zacina dodajemy odrobinę wody. Przełożyć masę orzechową do miski i dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami. Doprawić, zjeść w postaci kanapek ;-).

4 komentarze:

  1. Jeszcze dzisiaj zrobię sobie taki pasztecik. Dodam parę kropel tranu, bo akurat mam.

    Dzięki Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysia świetny pomysł z tym tranem. Przepis oczywiście modyfikowałam już na kilka sposobów, ale z tranem wypróbuję w najbliższym czasie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to wyglada rewelacyjnie Aniu!!! buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewciu jak domasy-pasty dodasz jeszcze kiełki słonecznika to będzie naprawdę przepyszna. Ściskam

    OdpowiedzUsuń