Strony

sobota, 9 kwietnia 2011

Cukier nasz wróg czy przyjaciel?

"Cukier przyszedł odwiedzić..." - czyli w jaki sposób cukier staje się szkodliwym gościem w naszym organiźmie. Ewcia tłumaczy to nam w prosty, ciekawy i bardzo wesoły sposób.

              



       "Cukier każdego rodzaju - czy to naturalny, który znajduje się w miodzie o owocach (fruktoza), czy rafinowany biały kryształ (sacharoza) - powoduje zmniejszenie wydzielania sokówżołądkowych i wstrzymuje naturalną zdloność żołądka do ruchu. Cukry nie są trawione w ustach, jak produkty zbożowe, ani w żołądku, jak mięso. Kiedy spożywa sie je oddzielnie, szybko przelatują przez żołądek do jelita cienkiego. Kiedy jednak zjada się je z innymi produktami - np. z miesem lub z chelebmw kanapce, zatrzymują sie na jakiś czas w żołądku.
     Cukier z chleba, coca-cola razem z hamburgerem i słdoką bułeczką siedzą tam, czekając aż ulegną strawieniu. Gdy żołądek pracuje nad białkiem zwierzęcym i rafinowaną skorbią z chleba, cukier w warunkach ciepła i wilgotności, jakie panują w żołądku, powoduje szybką kwaśną fermentację.
Jedna kosta cukru w kawie po zjedzeniu kanapki wystarczy, by w twoim żołądku zaczęła się fermentacja. Jeden słodki napój wypity do hamburgera wystarczy, by twój żołądek zamienił sie w aparat do detylacji.
    Cukier z płatkami zbożowymi - słodzonymi obojętnie: w pudełku czy na talerzu - niemal gwarantuje kwaśną fermentację."


.............................................
Źródła:
1. http://www.youtube.com/watch?v=J1Yj75m7e0g&feature=player_embedde
2. "Sugar blues. Zniewoleni przez cukier." - William Dufty

3 komentarze:

  1. Oj i ja tu ponowni zagoscilam:))) dziękuje Aniu za swietny post jak zawsze i za wzmianke o mnie. Tule-ewcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu to w jaki sposób opowiadasz dość skomplikowane chemicznie rakcje jest tak wspaniałe, że nie mogłam sie powstrzymać przed umieszczeniem tego filmiku u siebie. Ściskam

    OdpowiedzUsuń