Strony

poniedziałek, 14 marca 2011

witariański chleb od Jamesa

      Dziś po raz kolejny mała ciekawostka. Często osoby będące na wegetarianiźmie, raw food, zdrowym żywieniu słyszą: jak ty tak możesz żyć bez tego czy tamtego? Bo ja też bym się zdrowo odżywiał/a, ale nie wyobrażam sobie jak można zrezygnować z..... I tu się pojawia lista ukochanych produktów. Wśród nich jest zapewne chleb, więc post zadedykowany osobom zakochanym w pieczywie. Tu możesz zobaczyć jak zrobić baaaaardzo wartościowy, surowy (!), zdrowy chleb. Jeśli Drogi Czytelniku powiesz, że jego przygotowanie jest bardzo długie i męczące - zachęcam upiec chleb samodzielnie na zakwasie. Zapewniam, że przy tym tradycyjnym wypieku jest też trochę pracy....;-) Przepisy pochodzą od Agi z Vitalmani, a ona zaczerpnęła je od Jamesa, szefa surowej kuchni, który robi fantastyczne potrawy.



Witariański migdałowy chleb


Sprzęt do wykonania przepisu:
robot kuchenny/dobrej jakości blender ręczny/profesjonalny blender, suszarka do żywności lub piekarnik

Składniki na 18 kawałków:

1/2 filiżanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1 filiżanki suszonych pomidorów (uprzednio namoczonych)
3 filiżanki mąki migdałowej
1 filiżanki zmielonego siemienia lnianego
3
średnie cukinie(obranie i pokrojone)
2 jabłka (obrane i wydrążone)

3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej)
3 łyżki stołowe ziół 
prowansalskich
2 łyżki stołowe majeranku


Wykonanie:
1. Zmiksuj oliwę, suszone pomidory, cukinie, sok z cytryny, zioła i sól na gładka masę, następnie przełóż do miski i dodaj najpierw mąkę z migdałów i dobrze wymieszaj następnie zmielone siemię lniane i dobrze wymieszaj.
2. Formuj chlebki na dobrej jakości papierze do pieczenia i susz w suszarce około 8 h.
.................................................................................................................. 



Witariański chleb (bez orzechów)

470_img_1872.JPG

Sprzęt do wykonania przepisu:
robot kuchenny/dobrej jakości blender ręczny/profesjonalny blender, suszarka do żywności lub piekarnik

Składniki na 18 kawałków:
1/2 filiżanki oliwy z oliwek ( lub oleju lnianego)
1 ½ filiżanki suszonych pomidorów (uprzednio namoczonych)
3 filiżanki wykiełkowanych nasion kaszy gryczanej
1 ½ filiżanki zmielonych nasion siemienia lnianego
3 ½ filiżanki pokrojonej i obranej cukinii
2 filiżanki obranych jabłek ( bez pestek)
3 łyżki stołowe soku z cytryny
2 awokado
1 duża cebula
½ filiżanki posiekanej pietruszki

Wykonanie:
1. Zmiksuj oliwę, suszone pomidory, wykiełkowaną kasze gryczaną, cukinie,jabłko, sok z cytryny, awokado, cebule i pietruszkę na gładka masę, następnie przełóż do miski i dodaj mąkę z siemienia lnianego i dobrze wymieszaj.
2. Formuj chlebki na dobrej jakości papierze do pieczenia i susz w suszarce około 8 h.


.............................................................................
Źródła:
1. http://vitalmania.pl/group/przepisyvitaveganskie/forum/topics/witarianski-migdalowy-chleb?xg_source=msg_mes_network2.
2. http://vitalmania.pl/group/przepisyvitaveganskie/forum/topics/witarianski-chleb-bez-orzechow?xg_source=msg_mes_network
3. http://therawchef.com/therawchefblog/the-best-thing-since-sliced-bread#more-62
4. http://therawchef.com/therawchefblog/nut-free-bread

11 komentarzy:

  1. ajajajajaj to wygląda przepysznie Aniu:))))))
    dziekuję za przepis, może na filmiku zrobie któregoś dnia:))) buźka kochanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle Aniu, Twój blog to prawdziwa encyklopedia zdrowia.

    Witariańskie chlebusie wyglądają apetycznie i atrakcyjnie dla oka.

    Pewno można podsuszać w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewciu to jest przecudownie pyszne, w ogóle James robi rewelacyjnie wyglądające potrawy, coś jeszcze w zanadrzu Wam szykuję ;-) też jego autorstwa. Z chlebkami to wyszło tak, że chyba jeszcze praktyka się mi przyda by wyglądały tak jak te na zdjęciu. A filmik też może sie przydać !


    Krysiu dziekuję Ci miłe słowa. Ja dehrydratora nie posiadam, więc suszyłam na kaloryferze i w piekarniku.

    Pozdrowienia dla Was obu, ściskam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek, to jest to, a surowy chlebek nie raz ratuje mnie przed zjedzeniem sklepowego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie, Marcinie Ty jaki masz swój ulubiony przepis na chlebek? może podasz przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Aniu

    Mam bardzo wazne pytanie odnosnie wszystkich"wypiekow"witarianskich.A mianowicie jak dlugo trzeba je suszyc w piekarniku?Moj piekarnik ustawia najnizsza temp.na 35*.no wiec moge spokojnie w nim suszyc.Ale nie wiem jak dlugo.Zrobilam wlasnie moj pierwszy chlebek i mialam tez niezly dylemat jakiej on ma byc grubosci?W razie czego zrobilam z "ciasta"cienkie dosyc placki i tak je susze.zobacze co wyjdzie.Pierwszy raz jest najtrudniejszy!!!Ale bede wdzieczna za podpowiedz.Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. viola

      Mam bardzo ograniczony dostęp do internetu obecnie...
      "Wypieki" zawsze do 41 stopni Celcjusza, nie więcej bo wtedy traci sie cenne wartości odżywcze naszego jedzenia.
      Ja masę na chlebki rozsmarowuję na natłuszczonym papierze do pieczenia i kłade na taką siatkę do grilowania - same pręty - generalnie tak, by masa chlebkowa mi nie ściekała. Czasem jest to 1 cm, 3 cm... różnie, po prostu "na oko":-

      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  7. cześć
    nie wiem czy coś zrobiłem nie tak, ale mój chlebek suszył się około 16 godzin w temp 41stopniach C, był cienko rozsmarowany???
    Pozdrowionka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie


      Moje pierwsze chlebki też się tyle suszyły. Generalnie dużo zależy do tego jaką masz suszarkę, te prawdzwie kombajny jak Excalibur mają idelane rozmieszczenie grzałek i wentylatora i tam suszenie przebiega szybko. Czasem do masy na chlebek warto dać mniej wody.

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Mag...Ja :)

      Jeden z najlepszych :-)

      Usuń