Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 30 kwietnia 2013

Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności

Spisek żarówkowy (2010)      Film dokumentalny pokazujący w ciekawy sposób dlaczego lodówka, która ma 20 lat praktycznie się nie psuje, a ta kupiona 2 lata temu nadaje się do wyrzucenia. Dlaczego istnieje takiej pojęcie jak termin przydatności, awaria czy gwarancja?


W filmie zobaczymy również m. in.:
  • żarówkę, która świeci nieprzerwanie od ponad 100 lat,
  • gdzie tak naprawdę trafiają zepsuje sprzęty elektroniczne i jaki jest sens w segregacji i zbiórkach elektrośmieci,
  • rajstopy/pończochy tak mocne, że można na nich holować samochód,
  • garnitur, który przez całe życie był w stanie idealnym i nie do zdracia,
  • żarówki, które świecą ponad 3 tysiące (!) godzin,
  • jak kryzys gospodarczy i pomysł na jego uleczenie wykorzystano w nieuczciwy dla nas sposób,
  • jak wielka firma oszukała głównie młodych konsumentów i jak poradzili sobie z tymi zwykli ludzie,
  • w jaki sposób przygotowuje się produkt, począwszy od produkcji, przez reklamę, świadome postarzenie, modę na konsumpcjonizm,
  • dlaczego części zamienne są niejednokrotnie droższe od nowego sprzętu,
  • jak naprawić drukarkę atramentową,
  • jak producenci żarówek weszli w spisek i zmienili tym cały świat,
  • dlaczego łatwo dostępne dziś kredyty sprzyjają produkcji szybko psujących się przedmiotów,
  • jaki sens ma masowa produkcja i masowe wyrzucanie śmieci,
  • jak dużym problemem było wymyślenie, by produkty niemalże wiecznie psuły się szybciej.









.................
Źródła:
1. http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU&feature=related
2. plakat z filmu: www.filmweb.pl

niedziela, 28 kwietnia 2013

Sezonowo na talerzu - kalendarz




12 sezonów na talerzu
źródło: produkty-tradycyjne.pl/kalendarz


      Dlaczego warto jeść "sezonowe pożywienie"?
  • jemy owoce, warzywa i inne produkty naturalnie rosnące w danej strefie klimatycznej, w której żyjemy i do której nasze ciała się przystosowały,
  • rośliny rosną lokalnie (zmniejszamy czas dostawy, koszty, ilość używanej chemii do ładnego wyglądu warzywa, wspomagamy biznesu lokalnego lub sąsiada, zachęcamy do prowadzenia własnej działki czy ogrodu),
  • pożywienie jest dostępne w danym sezonie (nie przechowywane w chłodniach, niepasteryzowane, świeże), na zasadzie: wychodzę na ogród i przynoszę świeżą marchewkę,
  • wspomagamy rodzime biznesy,
  • kuchnia tradycyjna ma szansę na odrodzenie przepisów, wyjątkowych składników, pojawia się możliwość kultywowania tradycji.


      Kupowanie i spożywanie produktów według sezonu jest fantastycznie rozrysowane na kalendarzu proponowanym na stronie promującej spożywanie produktów tradycyjnych. Możesz go dokładnie obejrzeć klikając na poniższy obrazek, który odsyła do strony z kalendarzem. 








wtorek, 23 kwietnia 2013

Pokrzywa (wiosenna kuracja pokrzywowa na oczyszczenie krwi)



      Pokrzywa zwyczajna inaczej nazywana jest pokrzywą wielką, pokrzywą dwupienną, pokrzywą parzącą, żgają wielką. W Polsce jest traktowana jako chwast. Rośnie w zaroślach, ogrodach, na łąkach, rowach, śmietnikach, gruzach, przy zabudowaniach czy płotach. Lubi miejsca zaciemnione, ziemię bogatą w próchnicę i związki azotowe.
     Rośnie do 1,5 m wysokości. Ma pionową, sztywną łodygę, mocno rozgałęziony korzeń. Liście: ułożone naprzeciwlegle, ząbkowane na brzegach, przypominające nieco wyciągnięte serce. Cała łodyga i liście są pokryte parzącymi włoskami, zawierającymi kwas mrówkowy.
      Kwiaty pokrzywy rosną w kątach liści, zwisają, są drobne, jasnozielone. Nasiona to mały orzeszek roznoszony przez mrówki.




      
      Najlepszy miesiąc to maj, ale można zbierać liście pokrzywy systematycznie do września. Ważne by roślina była młoda, przed kwitnieniem. Można zbierać całą roślinę, a po lekkim przewiędnięciu obrywa liście i suszy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Liście przeznaczone na sok muszą być świeże, młode i wolne od chorób, zbierane w kwietniu i początkach maja.
      Korzenie: wykopuje się wczesną wiosną lub w okresie jesiennym, część nadziemną odcina. Korzeń suszy się w miejscu suchym, przewiewnym.



      Liście zawierają: flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne, witaminy: A, B2, C, E, K, sole mineralne, śluzy, enzymy i hormony roślinne. Korzenie są bogate w: śluzy, woski, kwasy organiczne, lecytyny, fitosterole, garbniki (w większej ilości niż liście), sole mineralne i rozpuszczalna krzemionka.





·         przez Hipokratesa używana jako lek kojący, hamujący krwawienie, traktowana jak warzywo,
·         od XII pokrzywa była głównie rośliną włókienniczą, ubrania z dodatkiem pokrzywy miały chronić przez złymi mocami, pokrzywa była głównym produktem do wyrobu tkanin, aż do momentu, gdy pojawił się jedwab czy bawełna,
·         przez Słowian traktowana jako roślina magiczna: pokrzywę wieszano przy bramach, drzwiach jako ochronę przed demonami, w polu siano roślinę po to by chroniła uprawy od złych uroków,
·         przed burzą palono pokrzywę, jej dym miał chronić przez piorunami i rozpędzać chmury,
·         Syreniusz opisuje pokrzywę jako lek na dolegliwości i oczyszczanie żołądka, ciekawą potrawą o właściwościach leczniczych była pokrzywa gotowana ze ślimakami – nieco  zmiękczała żołądek,
·         pokrzywa była również lekarstwem na ciężkie zatrucia grzybami, rtęcią, szalejem lub przy ukąszeniach gadów: pito nasiona pokrzywy warzone z winem,
·         krwotoki z nosa tamowano utartymi liśćmi,
·         podagrę łagodzono okładami z maści z utartych liści i nasion z pokrzywy z sadłem z niedźwiedzia,
·         napar z pokrzywy i wody stosowano przy obrzękach, świerzbie, otarciach, wrzodach, czyrakach, liszajach, wykładano nawet obuwie liśćmi pokrzywy,
·         przy ranach postrzałowych okładano ranę papką zmiażdżonych liści pokrzywy,
·         pomocna przy: reumatyzmie, artretyzmie, nerwobólach,
·         przy nieregularnej miesiączce lub jej zatrzymaniu pokrzywę pito jako napar,
·         świeży sok z pokrzywy pito na wzmocnienie organizmu,
·         korzenie pokrzywy stosowano jako lek antyrakowy.



Domowa apteczka – pokrzywa współcześnie:

·         ma działanie: moczopędne, pobudzające przemianę materii, odkażające, antybakteryjne, regenerujące,  wiatropędne,
·         stosowana przy: biegunce, krwotokach, cukrzycy, zapaleniach, gojeniu ran, reumatyzmie, zaniku lub małej ilości mleka u matek, anemii, nieżytach dróg oddechowych, zmianach i schorzeniach skórnych,
·         napary z pokrzywy można stosować w przypadku niedoborów mikroelementów w organizmie,
·         stosowana do płukania gardła, kąpieli leczniczych.



NAPAR Z POKRZYWY

       Napar (co to jest napar? - klik) sporządza się z: 1 łyżki suszonych liści pokrzywy na 1 szklankę wrzątku. Niektóre źródła podają proporcje 2 łyżki liści na szklankę wody. Liście należy zalać wrzątkiem, parzyć około 10 minut, odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance między posiłkami.

KURACJA WIOSENNA (SOK Z POKRZYWY)

      Polecana głównie przy złej przemianie materii, anemii i cukrzycy. Kuracja polega na piciu przez 2 tygodnie po 1-2 łyżek świeżego soku wyciśniętego z młodej pokrzywy.

ODWAR

     Do sporządzenia odwaru (co to jest odwar? - klik) wykorzystać można korzeń pokrzywy w proporcjach 2 łyżki korzenia na 1 szklankę wody, wg innych źródeł: pół łyżki na szklankę wody. Tak przygotowaną pokrzywę można stosować do kąpieli, płukania gardła, lewatywy [klik], przemywać wszelkiego rodzaju schorzenia, zmiany skórne.


NALEWKA  

     Nalewkę (co to jest nalewka ziołowa? - klik)sporządza się z:  2 łyżek korzenia pokrzywy zalanych 0,5 litra wódki, pozostawionych na 6-8 dni. Taką nalewkę można stosować tylko zewnętrznie, szczególnie polecana jest przy schorzeniach reumatycznych.  
Przy schorzeniach reumatycznych można również bolące miejsca okładać świeżą pokrzywą.



      W okresie wiosennym warto wzmocnić organizm po ciężkim dla nas okresie zimy. Z braku słońca, niskich temperatur, braku świeżych owoców, warzyw ciało jest nieco osłabione. Dostarczenie cennych składników i jednoczesne oczyszczenie organizmu przez kurację pokrzywową jest jedną z łatwiejszych do przeprowadzenia kuracji oczyszczających o których piszę na blogu.
     Aby kuracja miała efekty wszystkie składniki roślinne powinny być młode, świeżo zebrane z miejsc czystych (pola, łąki, z dala od miast). Jednorazowo powinniśmy zbierać tylko taką ilość ziół jaka jest potrzebna na jedną porcję surówki!
      Kurację należy rozpocząć od małej porcji, np. dwóch łyżeczek sałatki, zwiększając stopniowo. Czas kuracji to od 2 do 6 tygodni.

SKŁADNIKI SAŁATKI:  

Składniki podstawowe:

1.    młode listki babki lancetowatej,
2.    młode listki (najlepiej jeszcze stulone, nierozwinięte) krwawnika pospolitego,
3.    młode listki lub/i młode korzonki mniszka lekarskiego,
4.    młode listki pokrzywy.

      Do tego można dodać: młode listki szczawiu zwyczajnego, młode listki i kwiaty stokrotki pospolitej, młode listki mięty, młode listki podagrycznika, młode listki pięciornika gęsiego, młode listki rdestu ptasiego, młode listki cykorii, młode listki gwiazdnicy pospolitej, szczypiorek, rzodkiewki, koperek, rzeżuchę itp.
      Opcjonalnie: sól, gomasio [klik], sok z cytryny, śmietankę sojową, olej zimno tłoczony, miód, syrop z agawy.

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

      Wszystkie rośliny oczyścić, drobno posiekać, wymieszać z ewentualnymi przyprawami, olejem. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.



UWAGA!!!

Pokrzywy nie należy stosować przy:
·         krwawieniach spowodowanych polipami,
·         krwawieniach spowodowanych cystą,
·         chorobach nerek.




.........................................
Źródła:


1. D. Tyszyńska - Kownacka, T. Starek " Zioła w polskim domu."

2. I. Gumowska "Ziółka i my."




PS. Dodałam weryfikację obrazkową do komentarzy, chcę i by "Anonimowi" Czytelnicy mogli komentować, a ilość spamu jaka zalewa blog jest ogromna - trzeba sobie z tym radzić i w taki sposób jak nieszczęsna weryfikacja...Pozdrawiam






sobota, 6 kwietnia 2013

Karob - co to jest?



CIEKAWOSTKI:
źródło: www.edenfoods.com
     
  • nazwy: ceratonia, szarańczyn strąkowy, carob, karob, chlebek świętojański, drzewo karobowe,
  • nazwa chlebek świętojański ma swoje źródło w legendach; strąki drzewa jadł Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni. Nawet w „Biblii” jest werset mówiący o tym, że żywił się na pustyni miodem dzikich pszczół i szarańczą, szarańcza to właśnie nic innego jak strąki szarańczyna; warto jeszcze dodać, że w czasach biblijnych samo drzewo jak i jego owoce nie było cenione, uważane za upokarzające, godne jedynie jako pokarm dla świń,
  • strączki – czyli owoce są bardzo twarde; by je zjeść trzeba dość długo żuć, by wydobyć ich słodki smak,
  • chlebek świętojański stosowany jest jako wartościowa karma dla zwierząt, nawet w ogrodach zoologicznych jest jednym z najczęściej stosowanych pokarmów – 
  • przysmaków dla zwierząt,
  • chleb świętojański pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej – okolic Syrii, Arabii czy Palestyny, uprawia się go tam od 3000 lat!, w Europie roślina pojawiła się w XIV wieku dzięki Krzyżowcom,
  • największe uprawy znajdują się w: Grecji, Sycylii, na Cyprze, w krajach Basenu Morza śródziemnego, Palestynie, Izraelu, Kalifornii i Indiach,
  • owoce drzewa to wspomniane już przeze mnie strąki, nieco przypominające kształtem strąki fasoli: dł. to ok.20 cm, szer. 4 cm, po brzegach nieco skręcone, grube, twarde, mięsiste, a kolor to: ciemnobrązowy albo ciemnofioletowy, rosną zazwyczaj w pęczkach po kilka, kilkanaście sztuk,
  •  w strąkach znajdują się nasiona ok. 4-12 sztuk i co ciekawe wszystkie ważą dokładnie 0,2 g! Nasionek ceratonii używano dawniej do odważania porcji lekarstw i ważenia kamieni szlachetnych czy złota, stąd też nazwa karat, a 1 karat = 0,2 g.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
  • strąki chleba świętojańskiego po wysuszeniu zawierają:  15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, skrobi i hemiceluloz), 4-6% białka, 1-4% tłuszczu,
  • dodatkowo zawierają: kwasy organiczne: kwas masłowy i izomasłowy, które bardzo rzadko występujące w roślinach,
  • pektyny, śluz, garbniki, witaminy, sole mineralne.



                                               
CHLEBEK ŚWIĘTOJAŃSKI JAKO LEKARSTWO:
  • syropy ze strąków są stosowane jako syropy przeciwkaszlowe,
  • od XVI w. strąki ceratonii stosowano w lecznictwie,
  • w formie odwaru polecano w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit,  w przewlekłych biegunkach,
  •  jako środek dietetyczny czasami w formie mieszanki z suszoną marchwią, swojego czasu produkowano nawet preparat Cerasil tego rodzaju.




CHLEBEK ŚWIĘTOJAŃSKI JAKO POŻYWIENIE:
źródło: mundani-garden.blogspot.com

  • najbardziej znana forma to karob sproszkowany, niemalże identycznie wyglądający jak tradycyjne kakao, nieco słodszy, jaśniejszy w kolorze,
  • proszek otrzymuje się w wyniku mielenia wysuszonych i podprażonych strączków ceratonii, ale pozbawionych nasion,
  • mączka chleba świętojańskiego  najczęściej używana jest w cukiernictwie, do przyprawiania herbat, kaw, napojów czy koktajli,
  • stosowany jako wegański zastępnik kakao, kawy i czekolady,
  • może być spożywany przez osoby na diecie raw food, ponieważ jego użycie do potraw nie wymaga obróbki termicznej, 
  • jeśli chcemy użyć karobu zamiast kakao trzeba zmniejszyć ilość ceratonii dwukrotnie,
  • ze strąków drzewa produkuje się także wina i lecznicze likiery,
  • syropy ze strąków są stosowane do potraw, konserw, kompotów i sosów,
  •  ze świeżych strąków wyciska się sok zwany kaftanem, ma takie same zastosowanie jak syropy z suszonych strąków, ale dodatkowo wykorzystuje się go na Sycylii do wyrobu napoju alkoholowego,
  • nasiona są mielone na mąkę, rozrabiane z wodą i jako gumowata substancja ( locust gum, carob gum) wykorzystywana w przemyśle tekstylnym, papierniczym i skórzanym jako bardzo mocny klej,
  •  proszek z nasion bywa również wykorzystywany w przemyśle spożywczym  do wyrobu galaretek.

 stopniowo dojrzewające strąki


    źródło: wedrowkapozdrowie.blogspot.com



……………………………………………………
Źródła:
  1. Owoce egzotyczne. E. Lamer- Zarawska
  2. mundani-garden.blogspot.com
  3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy
  4. http://wedrowkapozdrowie.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: