Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 29 kwietnia 2012

E. Griffin o witaminie B17 i pestkach moreli

      Temat witaminy B17 już się kiedyś pojawił na blogu. Proponowałam film "Świat bez raka" oraz bardzo wartościowy artykuł "Witamina B17 (amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) czyli lek na raka. Mit kwasu pruskiego".
      Dziś tylko krótki filmik mini - wywiadu z człowiekiem, dzięki któremu świat usłyszał ponownie o witaminie B 17. Griffin w dosłownie jednym zdaniu wyjaśnia rolę witaminy B17 w ciele każdego człowieka!







piątek, 27 kwietnia 2012

Sezamki raw food cytrynowo - imbirowe


Sesame Ginger Snaps cytryny
autor: Lisa Pitman




Składniki:
1/2 szklanki pulpy migdałowej lub mąki*
2 łyżki surowego tahini
1/4 szklanki syropu agawy
sok i skórka z 1 cytryny (ok. 3 łyżki soku)
3 łyżki świeżo startego imbiru
szczypta soli
6 łyżek białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu




Wykonanie:


W średniej misce wymieszać razem: miąższ migdałowy, tahini, agawę, cytryny, imbir i sól, aż dobrze zostaną połączone. Wyłożyć na odwadniacz i posypać dwoma rodzajami sezamu. Odwadniać.
* Pulpę migdałową można użyć z wykonania mleka migdałowego (kilk), natomiast mąkę uzyska się miksując w młynku do kawy całe, niemoczone migdały.




poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Szczotkowanie ciała i twarzy....czyli peeling na sucho.



źródło: Google


     
       Szczotkowanie ciała jest tak naprawdę integralną częścią procesu oczyszczania ciała. Jeśli jest się na jakiejś głodówce, diecie oczyszczającej (jest to co innego niż głodówka), zmienia się styl odżywiania na zdrowszy, odchudza się  - to oprócz wewnętrznego dbania o ciało (picie np. wody, soków, zjadanie surowych warzyw, wspomaganie się naparem z ziół) należy zadbać o to co mamy na zewnątrz.
       I nie chodzi tylko o ćwiczenia, podstawową higienę ciała. Jeśli organizm wydala toksyny czyni to wszelkimi możliwymi sposobami, jeśli ułatwimy mu to szczotkując skórę - proces oczyszczania może się skrócić.
     Szczotkowanie skóry powinno się wykonywać nie tylko podczas wyżej wymienionych sytuacji, ale przed każdą kąpielą - w celu odświeżenia skóry, zrelaksowania mięśni i oczywiście oczyszczenia. Nic nie kosztuje, możesz je wykonać nawet będąc w podróży.
     Taki pogląd podzielą przede wszystkim fizjoterapeuci, lekarze medycyny chińskiej i każdy, kto miał kiedykolwiek do czynienia z ajurwedą.





  • dzięki szczotkowaniu na sucho skóra pozbywa się wewnętrznych toksyn, wydalane jest wtedy około pół kilograma takich niepotrzebnych substancji (około 400 gram dziennie, czyli 1/3 wszystkim śmieci organizmu jest usuwana przez pot),
  • przyspieszenie procesu oczyszczania ciała podczas oczyszczania z jednoczesnym odciążeniem wątroby,
  • masowanie pomaga w odstresowaniu, rozluźnieniu napięcia mięśni,
  • redukcja lub częściowe zredukowanie cellulitu (masaż rozbija tłuszcz i inne zalegające substancje),
  • usunięcie martwego naskórka,
  • poprawienie kolorytu skóry, nadanie jej swoistego połysku,
  • zmniejszenie lub całkowita redukcja opuchlizny (głownie chodzi tu o objawy puchnięcia, ciążenia i drętwienia nóg, serce broni się przed zatorem i w przypadku zatkania czy zatrucia układu opuchlizny na początku tworzą się jak najdalej od tego organu: dłonie, stopy, nogi),
  • odblokowanie porów,
  • ujędrnienie skóry,
  • paznokcie stają się mocniejsze, błyszczące,
  • pobudzenie, odtrucie i oczyszczenie układu limfatycznego,
  • lepsze samopoczucie, dzięki masażowi skóry dajesz sobie trochę relaksu, miłości, niektóre badania mówią, że przez regularne szczotkowanie możesz pozbyć się pewnych traum (komórka to woda, a woda po prostu ma pamięć),
  • mniejsze lub całkowite zlikwidowanie wrastających włosków w depilowanych częściach ciała.




     Szczotką, rękawicą, myjką lub czymś przeznaczonym tradycyjnie do kąpieli. Najlepiej by był to sizal, lub inny szorstki materiał.
     Jeśli nie jesteśmy w stanie wytrzymać tego drapania warto na początek szczotkować ciało nawet suchą gąbką - tą delikatniejszą stroną lub rękawicą z materiału, nie z sizalu.
   Sama miałam na początku problem z szorstkością materiału, bo wszystko mnie drapało niczym szczotka ryżowa :-(... na początku używałam gąbki na sucho, potem podczas kąpieli szorstkiej rękawicy na mokro by przyzwyczaić skórę, a potem już zostałam tylko przy rękawicy, ale już przed kąpielą. Myślę, że to też jest pewnie sposób na zahartowanie skóry.
      Poniżej na zdjęciu, kilka przykładów sprzętu do szczotkowania:



źródła: donegal.com.pl, biolander.com, alejka.pl,
 f-r-e-s-h-n-e-s-s.blogspot.com, www.khaja.pl, uholki.pl






     Szczotkować się najlepiej rano, tuż po przebudzeniu, przed porannym prysznicem.
     Po kilku dniach systematycznego szczotkowania można już zauważyć pierwsze oznaki "oczyszczenia" skóry: jest gładsza, nieco jędrniejsza i nabiera koloru. Samopoczucie też jest nieco lepsze.
     Jeśli nie prowadzi się diety oczszczającej lub głodówki tradycyjnie pojawi się kryzys ozdrowieńczy! Może on się objawiać: podrażnieniem skóry, dużą ilością wyprysków, tłustą skórą - wyczuć to można szczególnie podczas mycia jej po masażu, czasem nieprzyjemnym zapachem skóry, swędzeniem, lub strasznie suchą i "sypiącą" się skórą - jest to obumarły naskórek, który jest skórze do niczego nie potrzebny.
     Po około 3 lub 4 miesiącach (choć sądzę, że tak naprawdę zależy to od indywidualnego stanu całego ciała) poczujemy się o niebo lepiej. Po wspomnianych trzech miesiącach układ limfatyczny zacznie działać bardzo sprawnie, dlatego potem można szczotkować się 2–3 razy w tygodniu. Ale gdy poczujemy, że dopada nas choroba, osłabienie należy – profilaktycznie – powrócić do codziennego szczotkowania ciała.






     Zabieg przeprowadza się przed kąpielą! kiedy skóra jest sucha, nie nakładamy przed szczotkowaniem żadnych olejków ani balsamów - mamy się pozbyć toksyn, a kosmetyki to uniemożliwią. Zatrzymają się u wyjścia porów zablokowanych przez tłusty film. Szczotkujemy, więc na sucho: suchą szczotką suchą skórę.

     Szczotkować należy płynnymi ruchami, zaczynając od podeszew stóp - łącznie z piętami i palcami, obowiązkowo trzemy paznokcie, posuwając się w górę nóg aż do pośladków, a następnie zaczynając od dłoni, placów w górę rąk, aż do. Kolejny etap to od góry do połowy pleców.
     Wykonujemy długie i zamaszyste ruchy w kierunku serca, poprawi to krążenie, wygląd i napięcie skóry.
Zawsze szczotkuj delikatnie i lekko, omijaj skaleczenia, nabrzmiałe żyły, wypryski, wrzody oraz popękane naczynka.

      Kąpiel bierze się po szczotkowaniu. Ajurweda zaleca po kąpieli nasmarować ciało olejem sezamowym, który wzmacnia działanie oczyszczające całego zabiegu.






     Dawno temu na jednym z blogów trafiłam na pomysł by szczotkować ciało zaczynając od rozmasowania węzłów chłonnych.
   Całych pomysł blogerka zaczerpnęła po prostu z drenażu limfatycznego. Drenaż jest stosowaną przez fizjoterapetów metodą leczniczą mającą na celu wyleczenie obrzęków limfatycznych. Oczywiście jest ona dość rozbudowana, ale tak jak w przypadku szczotkowania ciała chodzi o pobudzenie przepływu limfy.

     Jeśli chcemy wykonać szczotkowanie ciała a'la drenaż należy zacząć od rozmasowania węzłów chłonnych. Te znajdują się w różnego rodzaju "zagięciach" i "zagłębieniach" naszego ciała, tj.: pachwinach, pod kolanami, miejsca zgięć łokci od wewnątrz, pod pachami, zgięcia szyi, miejsca za uszami, pod żuchwą.
    Następnie szczotkujemy ciało - tak jak opisałam to w poprzednim punkcie z instrukcją. Oczywiście miejsca, gdzie znajdują się węzły chłonne również należy masować, nie pomijając żadnego fragmentu ciała - omijając skaleczenia, nabrzmiałe żyły, wypryski, wrzody oraz popękane naczynka.

    Szczerze mówiąc taki styl szczotkowania polecam osobom, które mają za sobą już około 2 tygodnie takiego tradycyjnego masowania ciała, organizm jest już częściowo oczyszczony dlatego naszym węzłom nic nie zagraża. A pamiętajmy, ze poprzez masowanie krew i inne płyn w organizmie szybciej płyną, a co za tym idzie, różne złogi, brudy, skrzepy, i całe te śmiecie zostają "ruszone" z miejsca i na nowo krążą w organizmie aż do wydalenia.






      Szczotkowanie twarzy nie powinno się odbywać w tym samym czasie co szczotkowanie ciała to całkiem odrębny zabieg. Co ciekawe szczotkowanie twarzy sprzyja głównie zlikwidowaniu zmarszczek!           
      Twarz szczotkować należy dużo delikatniej niż całe ciało, szczotką mniejszą i wykonaną z bardziej miękkiego tworzywa niż ta do szczotkowania ciała. Zaczynać należy od linii żuchwy.
Poniżej filmik instruktażowy.
     O masowaniu twarzy ( i tylko twarzy!) pisała Krysia na swoim blogu w tym poście.











..............................
Źródła:
1. http://flyashighaseagles.blogspot.com/2011/11/jesien-zycia-madrosc-piekno-wieku.html
2. http://f-r-e-s-h-n-e-s-s.blogspot.com/2011/08/szczotkowanie-ciaa-wezy-limfatyczne.html
3. "Jesteś tym, co jesz." G. McKeith
4. "Sztuka prostoty." D. Loreau
5. własne notatki z różnych źródeł


czwartek, 19 kwietnia 2012

Masła (oleje) roślinne - mini vademecum


    Potrzebowałam takiej tabelki z najważniejszymi (dla mnie :-) informacjami na temat masełek roślinnych. Nad tabelką namęczyłam się ogromnie, ale mam w końcu elegancki zestaw najpotrzebniejszych rzeczy.
     Nie umieściłam tutaj sposobu uzyskiwania, ani pochodzenia danego tłuszczu, bo akurat nie jest mi to do niczego potrzebne.
     



Nazwa oleju
INCI

Wygląd, temperatura topnienia, zapach.

Właściwości
i
zastosowanie w pielęgnacji ciała

Koncentracja
w
kosmetyku


Masło kakaowe
Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao



Jasnożółte lub żółte. Zapach kakaowy, smak- bardzo łagodny.

Przechowywane w lodówce – kruche, ale da się kroić nożem; w temp. pokojowej – dość twarde, ciężko nabrać dłonią.

Rozpuszcza w temperaturze 30-35°C.


Biozgodne ze skórą człowieka.
Natłuszcza, nawilża, ochrania.


Jako masło do ciała – warto rozpuścić z olejem migdałowym by było lepiej smarowalne.




Do 100%.

Bardzo dobry stabilizator emulsji, dobrze łączy się z lanoliną.

Nadaje twardość kosmetykom.

Do produkcji mydeł.
Masło kakaowe można przechowywać bez konserwantów do 5 lat.


Masło Shea – karite
Butyrospermum Parkii






Biały kolor.
Bez zapachu.

Przechowywane w lodówce – twardawe, ale nie kruszy się, w temp. pokojowej – miękkie, grudkowate.


Masło shea rozpuszcza się w temperaturze 40-45°C.


Pielęgnuje, nawilża, natłuszcza, przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych, poparzeń słonecznych, chroni przed wysuszeniem, starzeniem,  wspomaga utrzymanie wody, łagodzi, odżywia.

Zawiera naturalną allantoinę, witaminy A i E.

Pomocne przy trądziku, łuszczycy, dermatozie, rozstępach. Idealne do pielęgnacji niemowlaków, masażu bolących mięśni, leczeniu reumatyzmu, podrażnień skóry. Jest naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się.

Do 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Jest naturalnym filtrem UV lecz o niskim współczynniku ok. 2-3.

Stabilizator w kremach, nadaje miękką konsystencje kosmetykom.

Masło mango
Mangifera Indica (Mango) Seed Butter





Ma jasnożółty kolor, jest półpłynne, (topi się w temp. 32-36 C ), jest prawie bez zapachu.




W swoim składzie i zastosowaniu zbliżone do masła kakaowego.

Masło mango ma działanie ochronne, jest naturalnym filtrem przeciw słonecznym,  przeciwdziała nadmiernemu wysuszeniu skóry i powstawaniu zmarszczek, nawilża, wygładza,  ujędrnia skórę, regeneruje, przywraca elastyczność.

Idealne do skóry suchej i bardzo suchej łagodzi zmiany łuszczycowe, egzemy itp.


Do 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała, sztyftach ochronnych do pielęgnacji ust.

Olej Babassu
Orbignya Cohune Seed Oil, Orbignya oleifera




Masło jest białe, miękkie o delikatnym, charakterystycznym zapachu.

Temperatura topnienia 20-30ºC.

W wyższych temperaturach jest przezroczystym olejem.


Ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego masło idealnie topi się na ludzkiej skórze.

Olej babassu nie jest komedogenny dlatego mogą go używać osoby o cerze mieszanej i skłonnej do wyprysków.

Włosy: wygładza, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek.


Może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Stabilizuje emulsje, zwiększa rozsmarowywalność produktu kosmetycznego.
Mydła zawierające olej babassu bardzo ładnie się pienią.

Olej kokosowy
Cocos Nucifera (Coconut) Oil



Olej kokosowy ma stałą konsystencję przy temp. poniżej 25°C i ma wtedy kolor biały.
W postaci płynnej jest żółtawy.

Pachnie tylko czysty olej kokosowy – virgin.

Olej kokosowy można podgrzewać do wysokiej temperatury i nie zmienia on swojej struktury.

Skóra: suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzalej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy atopowym zapaleniu skóry, dermatozach, chłodzi, działa łagodząco.

Włosy: nawilża, działa przeciwłupieżowo uspokaja skórę nadmiernie podrażnioną i swędzącą.



Do 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę,  czasem warto przetopić go z innym olejem w proporcji 1:1. Najlepiej roztapiać w kąpieli wodnej.
Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych. Otrzymane mydła są miękkie. Dodany w ilości 20-30% do mydeł tworzy obfitą pianę.
Czerwony olej palmowy z miąższu
Elaeis
Guineensis (Palm) Oil


Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd miękkiego masła o naturalnie czerwonym  kolorze, o neutralnym zapachu. Otrzymany przez tłoczenie na zimno miąższu.










Idealny do skóry
bardzo suchej, dojrzalej, pękającej. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, przeciwobrzękowo, łagodząco, oczyszczająco, przyśpiesza regenerację tkanek. Wywiera doskonały wpływ nawilżający, natłuszczający, uelastyczniający i wygładzający skórę. Zawiera naturalne antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników.

Dodawany jest do kosmetyków wysokiej jakości.

Stosowany w dużych dawkach farbuje skórę, włosy i ubranie z tego powodu w gotowym produkcie używa się do 5% tego oleju.


Olej palmowy z miąższu
Elaeis Guineensis (Palm) Oil



Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd miękkiego masła biało-beżowym kolorze, o neutralnym zapachu.

Do 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych. Mydła można zrobić używając tylko tego oleju ale wtedy jest kruche i ma rzadką pianę.

Olej palmowy z nasion
Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil



Olej w temp. pokojowej ma wygląd twardego, białego lub lekko żółtego tłuszczu o neutralnym, przyjemnym zapachu.

Topi się w temperaturze 26-30°C.

Odporny na wysokie temperatury.

Olej palmowy ma zbliżone właściwości jak olej kokosowego.

bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
Wspaniały efekt daje wymieszanie oleju palmowego z kokosowym.

Do 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych. Nadaje mydłu twardość, trwałość, sprawia, że dobrze się pieni i jest śnieżno białe.
Do mydła wystarczy dodać 35% oleju palmowego.
Masło ucuuba
Virola sebifera





Masło ucuuba ma wysoką temperaturę topnienia, aż 53°C.


Jest twarde, żółte.



Łagodzi podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, gojąco i antyseptycznie, przeciwrodnikowo, przeciwzmarszczkowo.

In home medicine, it has been successful at treating rheumatism, arthritis, colic, ulcers, and hemorrhoids. W medycynie domowej, to była skuteczna w leczeniu reumatyzmu, zapalenia stawów kolki, wrzody i hemoroidy. The butter of ucuuba, which is hard and yellow, can be used in combination with other ingredients for the production of candles and plant-based soaps, and is a substitute for paraffin, which is made with petroleum.


Mydła, kremy.


Masło ucuuba jest substytutem parafiny.

Masło żurawinowe
Butyrospermum Parkii (Shea) Butter; Elaeis Guineensis (Palm) Butter; Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit





Półtwarde, kremowe, o różowym kolorze, z czerwonymi drobinami (topi się w temp. 40-60°C).



Regeneruje, nawilża, natłuszcza, nawadnia, wygładza, uelastycznia, wzmacnia odporność skóry, chroni przed wolnymi rodnikami i pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, redukuje zmarszczki, poprawia koloryt skóry, łagodzi podrażnienia, łagodzi zmiany łuszczycowe i dermatozy.
Bezpośrednio na skórę.

Zastosowane jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych.

Masło ze skrzypem

Prunus Amygdalus Dulcis (Almond) Oil; Equisetum Arvense (Horsetail) Extract; Hydrogenated Vegetable Oil






Miękkie, kremowe, o zielonym kolorze i jednolitej konsystencji (topi się w temp. 40-50°C). Zapach:
delikatny, lekko ziołowy


Skóra: wzmacnia odporność, regeneruje, goi podrażnienia i stany zapalne oraz zmiany trądzikowe, uelastycznia skórę, poprawia produkcję kolagenu i sprężystość skóry, pomaga leczenie rozstępów.
Włosy: zwiększa wytrzymałość włókna włosa, zapobiega łamliwości i wypadaniu, reguluje przetłuszczanie skóry głowy, natłuszcza i kondycjonuje włosy.
Paznokcie: utwardza płytkę, poprawia ich wzrost,  goi stany zapalne skórek wokół paznokci, jednocześnie je natłuszczając.


Bezpośrednio na skórę, paznokcie i włosy.

Idealne dla skóry: suchej, zwiotczałej, zniszczonej, młodej i dojrzałej, tłustej,
trądzikowej.





Masło cupuacu
Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Theobroma grandiflorum Sead Butter






Topi się w temp. 25-37 st. C .

Masło ma lekko orzechowy, przyjemny aromat.

Jest  cenionym i efektywnym zamiennikiem lanoliny, w związku z czym bywa nazywane "roślinną lanoliną".




Wzmacnia lipidową barierę naskórka, hamuje utratę wody,
zmiękcza, poprawia elastyczność, działa przeciwzapalnie, regenerująco, nawilża, łagodzi, zmniejsza zaczerwienienia, wygładza, rewitalizuje suchą i zniszczoną skórę oraz włosy.
Bardzo dobre dla skóry
skóry suchej i atopowej.

Jest naturalnym filtrem promieniochronnym, chroni skórę przed działaniem promieni UVB i opóźniających procesy jej starzenia.


Stężenie  3-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i trądzikowej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.


Bardzo dobry stabilizator emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się).

Masło muru muru
Astrocaryum murumuru




Masło jest
bezwonne i bez smaku.


Temperatura topnienia (33 C) – wyższa niż w oleju tucuma i kokosowym.



Bogate w kwas laurynowy mirystynowy i oleinowy.

Kozrystyny wpływa na wM
Ma korzystny wpływ na włosy i skórę głowy.
Murumuru butter has the great advantage of having a low acidity value (4% to 5%), especially when made from fresh seeds, which reduces the cost of refinemen
Jest bardzo odżywczy, zmiękcza, nawilża, pomaga skórze odzyskać jej naturalną wilgotność i elastyczność.The murumuru palm (Astrocaryum murumuru) is abundant in the Brazilian Amazon, extending to the borders of Bolivia and Peru.

Długa data ważności, bardzo dobry
stabilizator,
zapewnia twardość kosmetyku, poprawia spójność.

W W Wszamponach (0,5% do 1%);
kremy, balsamy, mydła, szminki i dezodoranty (0,5% do 8%).

Masło Bacuri
Platonia Insignus Oil




Masło nadaje skórze złoty odcień.


It is absorbed a few minutes after it is applied and the skin becomes velvety to the touch; it also removes spots and reduces scarring.

Masło zmiękcza skórę, nawilża, usuwa plamy i zmniejsza blizny, pomocny w leczeniu chorób skóry, bólu uszu, reumatyzmu i artretyzmu.

Jeden ze składników masła jest stosowany w tabletkach
do spowolnienia rozprzestrzeniania leków, zmniejszania skutków ubocznych silnych leków.
Olej powszechnie jest stosowany jako
remedium przeciwko ukąszeniom pająka i węża ukąszenia.


Masło Tucuma
Astrocaryum Tucuma Butter







Masło ma przyjemny kawowo-karmelowy aromat.

Temp. topnienia: 25-37 st. C.
Włosy: regeneruje, nawilża, poprawia ich elastyczność, ułatwia rozczesywanie, chroni przed uszkodzeniami łusek i nie dopuszcza do rozdwajania końcówek. Nałożone przed umyciem głowy chroni włosy przed działaniem detergentowych środków myjących.
Skóra: pomaga zachować dobrą kondycję skóry, normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka, poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, ujędrnia,  wygładza, uelastycznia, zmniejsza ilość zmarszczek, zmniejsza zaczerwienienia, chroni przed oparzeniami.


Stężenie: 3-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.


Bezpośrednio na skórę.

Dobry stabilizator emulsji.
Masło Kpangan (złote masło karite)
Pentadesma butyracea, Butter Painya, Pentadesma butyracea Seed Butter.




Masło ma złoty kolor. Zapach słodki, lekko orzechowy.

Ma wiele podobieństw do masła karite, różni się od niego jedynie mniejszą zawartością frakcji niezmydlanej (1.5-1.8%) oraz lepszą wchłanialnością w skórę.


Wzmacnia naskórek, hamuje utratę wody, zmiękcza, poprawia elastyczność, działa przeciwzapalnie i regenerująco, nawilża, łagodzi, wygładza, rewitalizuje

Stężenie: 5-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.

Jest bardzo dobrym stabilizatorem emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się).
Masło Phulwara



Twarde, o białym kolorze.
Ma właściwości ściągające, nawilżające, odżywcze, stymulujące, regenerujące, poprawia funkcje bariery naskórka.


Bardzo dobry emolient.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: