Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 29 listopada 2011

Pełny dzban - bajka dla dorosłych

4278643457_1f374c6713_large
źródło: www.flickr.com/photos/
     

      Pewnego dnia, jak zwykle po ćwiczeniach szkoły walki, mistrz odpowiadał na pytania i wątpliwości uczniów. Tego dnia było ich sporo, bo wczoraj wszyscy wrócili z miasta, gdzie spotkali się z uczniami innych szkół na dorocznych zawodach. Spotkanie obfitowało w różne porównania i oceny. Uczniowie mieli trochę pretensji do swego mistrza, że nie uczy ich szczegółów i sekretów walki, a zwraca uwagę na medytację, umysł, kondycję, wewnętrzny spokój i panowanie nad emocjami. W innych szkołach jest inaczej. Od razu uczą tam kopnięć, chwytów i ciosów.

      Mistrz słuchał i wcale nie wyglądał na zaskoczonego. W pewnej chwili zwrócił się do jednego z uczniów i powiedział:
- Weź ten dzban i napełnij go kamieniami.
Uczeń powrzucał do dzbana kamienie. Wybierał jak największe, żeby szybko wykonać polecone zadanie.
- Gotowe – powiedział.
Mistrz spojrzał na napełniony dzban i zwrócił się do wszystkich uczniów:
- Czy dzban jest pełny?
- Pełny – odpowiedzieli prawie chórem.
- Na pewno pełny? – jeszcze raz zapytał mistrz.
- Tak, jest pełny, nie zmieści się już żaden kamień.
Wtedy mistrz zaczął wsypywać do dzbana żwir. Zmieściło się go kilkanaście garści. Uczniowie patrzyli oniemiali, a mistrz zapytał:
-  A teraz jest pełny?
- No tak, fantastyczny przykład mistrzu. Ale nas przechytrzyłeś – ze śmiechem odparli uczniowie. – Dopiero teraz jest pełny.
Wówczas mistrz zaczął wsypywać drobniutki piasek. I znowu wsypał kilkanaście garści. Tym razem się nie śmiał żaden z uczniów.
- Teraz jest pełny – odparli.
Wtedy mistrz zaczął wlewać do dzbana wodę i wlał kilkanaście miarek. Uczniowie patrzyli w milczeniu.
- A czy teraz jest pełny ? – spytał znowu mistrz.
- Tak, teraz na pewno jest pełny – odparli zdecydowanie.
A mistrz zaczął powolutku wsypywać sól i znowu wsypał kilkanaście garści…
      Jeżeli rozpoczniecie napełnianie dzbana od drobnych kamieni, żwiru, czy soli, nie będzie tam miejsca na duże kamienie.

Jeżeli zaczniesz napełniać głowę szczegółami i drobiazgami, nie będzie w niej miejsca na sprawy naprawdę ważne.



27333cd43543852e610f4483fb819866_large
źródło: http://www.picship.com/pic-16635.html




czwartek, 24 listopada 2011

Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky

   Pamiętacie wykłady Boutenko? Jeśli ktoś nie ma ochoty przebrnąć przez 23 części niech przeczyta co kryje się w każdym 10-minutowym odcinku i wybierzesz to co uzna za najważniejsze: Warsztaty Victorii Boutenko: który odcinek mam obejrzeć?   

     W podobnym tonie prezentuję Wam dziś wykład Gary'ego. Do obejrzenia wykładu zachęcała już Pani Władysława, Krysia, Justyna, Gaweł i Grzegorz. Czas na mnie. Oczywiście zdaje sobie sprawę ilu Czytelników w ogóle zechce wcisnąć "play" dlatego postanowiłam w ramach recenzji napisać co w wykładzie konkretnie znajdziecie.
     Wykłada Gary Yourfsky, młody człowiek, który za uwolnienie fretek na wolność miał okazję siedzieć z najgorszymi przestępcami w więzieniu, z zakazem wstępu i przebywania na teren wielu krajów, najbardziej poszukiwany terrorysta, który w sposób dość kontrowersyjny broni praw zwierząt, który pomimo dawnej współpracy z PETĄ nie ma dobrego zdania o tej organizacji.
    


Dlaczego warto obejrzeć Inspirujący wykład? Dowiesz się z niego m. in o:
  • co mówią religie na temat jedzenia mięsa? Żadna religia nie upoważnia człowieka do jedzenia mięsa, podstawowe prawo etyki mówi: traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany,a zwierzęta to także ci inni. Zazwyczaj podstawowe prawo brzmi: nie zabijaj, są to najważniejsze słowa we wszystkich naukach religijnych, a jednak najbardziej ignorowane. Nie ma przy tym przykazaniu żadnego przypisu mówiącego: "chyba ze ofiara ma cztery łapy i sierść, pióra, rogi, dziób czy skrzela",
  • jak jest definicja niewolnictwa? Czy słowa "ofiara zysk, dominacja, właściciel" dotyczą tylko relacji zwierzę- człowiek? Jeśli zwierzęta nie są w niewoli, to jaki jest ich status? Czy są wolne?,
  • humanitarny ubój - czy w ogóle można użyć takiego pojęcia, co w ogóle dzieje się ze zwierzętami w rzeźni?, jaka jest definicja "hmanitaryzmu",
  • kilka statystyk, np.: USA, każdego roku zabija się 10 miliardów zwierząt lądowych i 18 miliardów zwierząt morskich - w jakim celu zabija się aż taką ilość?
  • ludzie jedzą mięso, ser, mleko, jajka z 4 powodów: przyzwyczajenie, tradycja,  wygoda, smak. Przez cały wykład poznasz wiele powodów dlaczego tak się dzieje. Przyczyny są być może oczywiste, ale niekoniecznie zdajemy sobie z nich sprawę w codziennym życiu,
  • czyją własnością są zwierzęta?
  • dlaczego wszyscy zgadzamy się z faktem, że zwierzęta używają swoich oczu do patrzenia, uszu do słuchania, nosa do wąchania, pyska do jedzenia, nóg do chodzenia, piór do latania, płetw do pływania, genitalii do rozmnażania, jelit do wypróżniania, ale nie wierzymy, że potrafią również używać mózgu do myślenia? Dlaczego nasze myślenie jest błędne, jak z niego wyjść. Kilka bardzo ważnych argumentów,
  • poznasz fakt dlaczego nikt nie reklamuje rzodkiewki, malin, kiełek, ale reklamy są naszpikowanie hasłami: zjedz trochę więcej mięsa/sera, podwójna porcja, pij więcej mleka, jedz jajka, a pomiędzy tymi reklamami widzimy: nie czujesz się dobrze? potrzebujesz kardiologa, onkologa? leku na serce, odchudzanie, napój energetyzujący, coś na choroby jelit, coś przeciw zaparciom, na problemy z żołądkiem?
  • czym jest wspólnota ludzi i zwierząt? Czym się różni podejście dziecka i nas dorosłych do zwierząt?
  • dlaczego nie traktujemy źle zwierząt, kiedy dzieci mogą tą sytuację widzieć?
  • dlaczego jako małe dzieci kochamy zwierzęta?
  • jaka jest różnica miedzy gatunkami? dlaczego wierzymy w to, że nasz gatunek jest tak bardzo wyjątkowy,lepszy od innych, ze tylko my się liczymy i tylko my mamy znaczenie? i co ma wspólnego z tym dyskryminacja?
  • problem empatii wobec zwierząt,
  • sprawa McDonalda, (podobny post na ten temat),
  • dlaczego na okrucieństwo jest tak modne, czy w ogóle istnieją jakieś argumenty przeciwko niewyrzadzaniu krzywdy?
  • 15,98%  zwierząt wykorzystywanych i zabijanych na tej planecie, to zwierzęta wykorzystywane i zabijane przez przemysł mleczarski, mięsny i jajeczny,
  • dlaczego człowiek jest roślinożercą? i dlaczego na dodatek ma kły? - najbardziej rzetelne argumenty,
  • dlaczego mięso, ser, mleko, i jajka zaczynają nam smakować dopiero wtedy gdy w dzieciństwie zmuszono nad do ich jedzenia?
  • skąd się biorą: bakterie E cola i salmonella? czyli wyjaśnienie dlaczego nasze ogórki niewiele mają z tym wspólnego?
  • 4 główne czynniki powodujące wszystkie najczęstsze choroby:  to cholesterol, tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans, zwierzęce białko - zawarte w mięsie, jajkach, mleku, białku zwierzęcym,
  • dlaczego będąc weganinem eliminuje się całkowicie zły cholesterol ze swojej diety,
  • dlaczego przechodząc na weganizm możesz obniżyć zawartość nasyconych tłuszczów w swojej diecie o około 95%?
  • w jaki sposób podczas jedzenia zwierzęcego białka tracimy wapń z kości?
  • uzależnienie od sera: skąd się bierze, jak powstaje, gdzie jest ser w produktach? dlaczego osoby z nietolerancją laktozy jedzą pizze z serem?
  • dlaczego w USA zawsze reklamują w TV co najmniej 3 różne suplementy wapnia? Dlaczego pijąc mleko, spożywając produkty z nabiałem masz niedobory wapnia?
  • reklamy błonnika vs 1 jabłko - czyli o co tu tak naprawdę chodzi?
  • dlaczego z toalet w McDonald nikt nie korzysta?
  • 65% światowej produkcji zboża jest co roku przeznaczane na pasze dla zwierząt, na wykarmienie 53 miliardów zwierząt lądowych, które są każdego roku zabijane na tej planecie i kilkudziesięciu miliardów zwierząt morskich. A nawet dla ryb morskich, które są masowo hodowlane na fermach,
  • dlaczego smak mięsa, nabiału, miodu, jajek jest uzależniający? i dlaczego nigdy nie powiemy, że ta żywność nam nie smakuje?
  •  jak to możliwe, że produkty zrobione z soi, warzyw, pszenicy, zbóż i przypraw bez dodatku chemii  - wbrew kłamstwom rozpowszechnianym przez przemysł mięsny i mleczarski) są przez większość ludzi uważane za obrzydliwe?
  • krew, ścięgna, mięśnie, naczynia krwionośne i inne tkanki - czyli co jemy spożywając mięso?
  • mleko: jak powstaje? - nieco na temat infekcji wymion u krów, ropy - i tego co pijemy w mleku,
  • dlaczego rząd zezwala przemysłowi mleczarskiemu na obecność maksymalnie jednej kropli ropy w każdej szklance mleka,
  • problem kazo - morfin = uzależnienie od mleka, sera,
  • czym jest właściwie kurze jajko? co ma do tego menstruacja,
  • miód - czyli jak pszczoły go robią, czym właściwie jest, i dlaczego nazywa się: "miód",
  • ponownie o mleku: kiedy krowa daje mleko? co zrobić by je produkowała? w jaki sposób się to robi? dlaczego krowom zabiera się małe cielaczki zaraz po narodzinach?
  • dlaczego żaden ssak na tej planecie nie potrzebuje mleka po etapie karmienia piersią?
  • hamburgery: 90% mięsa na hamburgery w USA pochodzi z przemysłu mleczarskiego,
  • dlaczego krowa po 3-7 latach życia, trafia do rzeźni?
  • itp.




Wykład:







Sesja pytań po wykładzie:





środa, 23 listopada 2011

Słoik marchewek i rozdanie u EKOcentryczki

   
    Próżność wzięła górę. Balsamom Figs & Rouge nie potrafię się oprzeć, więc biorę udział w konkursie, a co tam. Spróbować mogę.... i ten pędzelek....

   Konkurs organizuje EKOcentryczka, czasami możecie na Cudownych dietach zobaczyć w komentarzach jej marchewkowy słoik ;-).



    Więcej informacji na temat konkursu oczywiście na blogu: http://ekocentryczka.blogspot.com/, a klikając w  t e n  link od razu przejdziecie do notki konkursowej.











Nagrody, jak przystało na eko-blog i eko-centryczke iście ekologiczne:
  • balsamy Figs & Rouge  - pudełeczka w retro stylu, metalowe. A zawartość? W zależności od rodzaju można dostać 8 lub 17 ekologicznego mazidła do ust. Pachną owocami, miętą, wanilią - również w zależności od wersji. Są dość drogie dla przeciętnego konsumenta, ale dla osób żyjących w zgodzie z naturą - perełka. Na temat balsamów do ust możecie poczytać tutaj.
  • boski pędzelek Ecotools - boski bo dla wegan jest to istne cudo, jakościowo pędzelki są nawet porównywane z tym od EDM (Everyday Minerals) - firmą produkującą kosmetyki mineralne, jedną z najbardziej znanych na świecie. Eco Tools - dostępne chyba tylko w w jednej sieci drogerii. Rączka bambusowa, aluminium wokół skuwki z recyklingu, włosie syntetyczne.
  • próbki Pai Cosmetics - kosmetyki mi osobiście nieznane, podobno dość drogie - luksusowe, wegańskie, i więcej się mądrzyć nie będę.
  • woreczki, podejrzewam, że z bawełny organicznej, dołączane do zakupu kosmetyków Pai Cosmetics.

poniedziałek, 21 listopada 2011

Wszystko, czego nie wiesz o McDonald's

      Zachęcałam Was jakiś czas temu do obejrzenia filmu Super size me. Pomyślałam, że w ramach takiego uzupełnienia wiedzy podzielę się linkami z "moich ulubionych"...


Ronald McDonald (nonsensopedia.wikia.com)

  1. Wszystko, czego nie wiesz o McDonald's (klik). Kilka ciekawostek, faktów na temat ogólnie McDonalda, frytek, hamburgerów, całego biznesu. Nie jest tego dużo, dlatego polecam choćby przejrzeć.
  2. Bardzo krótki artykuł ze strony Eko Rodziców (kilk). Informacja o tym jak sieć fast food'owa dba o dzieci, zapobiega ich otyłości. Oczywiście rodzice też coś dostają: nieco spokoju, chwili odpoczynku. Śmiechu warte, warte też przeczytania. O praniu mózgu w naprawdę dobrze zrobionych reklamach McDonalda już nie wspomnę. Socjotechniki i manipulacji tam grom, ale najmłodsza klienteria skutecznie przyciągnięta: a bo to zestaw z maskotką z najnowszego filmu, a to plac zabaw, a to wróżka podająca zestaw, masę magii i czarów...czyli tego co dzieci kochają.
  3. Link do ciekawego wpisu na blogu A Zet'a. Wszystko zebrane ładnie i składnie, to co najważniejsze w jednym miejscu.
  4. Post Ani na temat Michała Anioła naszych czasów, czyli kilka słów na temat jedzenia w McDonald.
  5. Ile mięsa w mięsie? Jeśli lubisz kurczaka w McDonalads proponuję pominąć ten punkt. Zainteresowanych zapraszam tutaj. Nie identyfikuję się w żaden sposób z poglądami właściciela tej gazety, ale wyjątek robię dla tego artykułu. W niecałe 5 minut czytania poznasz skład kurczaka...tak, skład kurczaka.
  6. Film "Ziemianie". Tutaj pisałam na ten temat więcej. Link do pierwszej części.
  7. Jeśli chcesz wiedzieć jak produkowana jest cała żywność na prawie całej planecie żywność, mięso konsumowane w np. hamburgerach zobacz film "Food. Inc". Link do trailera.
  8. Teraz mój ulubiony temat. Data przydatności do spożycia. Zastanawialiście się kiedyś, ile czasu "wytrzymają" frytki z McDonaldsa? Po jakim czasie takie jedzenie się zepsuje? Czy ze względu na zawartość chemii w ogóle się zepsuje?
      Na początek zapraszam tutaj, krótki artykuł pt.:"Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w szafce. Nie spleśniał." A następnie 3 pięciominutowe filmiki....



Trudno uwierzyć, że zdjęcie po lewej i prawej stronie dzieli rok czasu
fot. blog Joann Brusco www.babybites.info
Zdjęcia dzieli 1 rok czasu.














......................................
Źródła:
  1. http://www.eioba.pl/a/1nol/wszystko-czego-nie-wiesz-o-mcdonalds
  2. http://www.ekorodzice.pl/mcdonald-to-samo-zdrowie,82,83,1146.html
  3. http://wyborcza.pl/1,91002,8632482,Kurczak_w_McDonaldsie_pelen_chemii.html
  4. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7687868,Przez_rok_trzymala_Happy_Meal_z_McDonalds_w_szafce_.html
  5. http://www.klikplej.pl/film,2039
  6. http://youtu.be/j-ljW5YEdao - prawda o jedzeniu z McDonald
  7. http://youtu.be/4IGtDPG4UfI - czteroletni hamburger, część 1
  8. http://youtu.be/hehJJmL8xE0 - czteroletni hamburger, część 2
  9. http://a-zet.blogspot.com/search?q=mc%C5%9Bciema
  10. http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8&feature=player_embedded - "Ziemianie", cz. 1.
  11. http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0&feature=player_embedded -  "Food. Inc.", trailer
  12. http://instytutbenjamenta.blogspot.com/2011/03/super-size-me.html#more

pizza bez sera wg przepisu Dąbrowskiej

      Post w szczególności dedykowany Alinie ;-). Zanim pojawią się wielkie oczy ze zdziwienia: jak to na diecie Dąbrowskiej nie je się przecież wyrobów pszennych!!, śpieszę z wytłumaczeniem. Dr Dąbrowska po diecie oczyszczającej owocowo-warzywnej zaleca zdrowe żywienie. By organizm nie doznał szoku należy stopniowo przywyczajać się do pożywienia, które przez 14 dni oczyszczania był nam całkowicie obce. Jednym z przykładów przepisów jest właśnie pizza. Mamy tu warzywa, zdrową mąkę razową. Ani grama niezdrowego tłuszczu, zero jajek i zero sera. Iście wegańska uczta. I zapewniam, że smakuje sto razy lepiej niż taka tradycyjna pizza z serem.





PIZZA Z WARZYWAMI
 wg przepis Dąbrowskiej


CIASTO

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży                          - robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
pół łyżeczki miodu                             na około 10-15 minut           

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki razowej              - zagniatamy z wyrośniętym zaczynem, odstawiamy
1 łyżeczka soli morskiej                    na około 30 minut
1/4szklanki ciepłej oliwy


WARZYWA

Pomidor, papryka, cebula, czosnek, pieczarki, cukinia, bakłażan, groszek zielony, kukurydza, oliwki itp.
Duże warzywa pokroić, pieczarki lekko przysmażyć.


SOS

Pomidory świeże - wydrążamy gniazda nasienne, obieramy, blendujemy/miksujemy na sos. Dodajemy ulubione przyprawy, czosnek, i podgotowujemy po czym zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu do zredukowania się sosu, można dodać 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia.

Pomidory z puszki - pozbywamy się nasion, skórek. Wykonanie podobnie jak w pomidorach świeżych.



Ciasto wykładamy na blachę wysypaną bułką tartą - mąka razowa lubi przywierać. Polewamy sosem i wykładamy warzywa. Pieczemy 30-40 minut. Im więcej dodamy mąki razowej tym należy dłużej piec.




piątek, 18 listopada 2011

Kuracja drożdżami - podsumowanie


      

     Długo zwlekam z tym postem... czekałam na ewentualne objawy odstawienia, mam też nieco mieszane uczucia co do kuracji drożdżami. Dlaczego? Otóż ciężko mi powiedzieć, że to akurat drożdże i tylko one spowodowały większą poprawę zdrowia. Nie jestem zwolenniczką stosowania jednej metody, dlatego wspomagałam się pijąc napar z pokrzywy, masując głowę, olejując włosy, oczyszczając twarz olejami, zdrowo odżywiając i robiąc naprawdę wiele innych rzeczy, które od kilku lat mam w nawyku.
 
źródło: wrozka-elleni.bloog.pl

      W poście: kuracja drożdżami możesz przeczytać nieco więcej  informacji na temat samej kuracji, właściwości drożdży itp.


     Kurację rozpoczęłam 4 października przez miesiąc pijąc jeden raz  dziennie około 1/5-1/4 kostki drożdży. Po 30 dniach piłam mieszankę  przez tydzień, w sumie tak co drugi dzień, zmniejszając ilość drożdży.


     




Dlaczego jestem zadowolona z kuracji?

      Głównym założeniem było uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B, objawiających się m. in. zajadami (podwójnym, dość rozległymi i bardzo wrażliwymi), łupież, kilka białych plamek na paznokciach, dużą ilością wypadających włosów. Z radością mogę powiedzieć, że WSZYSTKIE te objawy po miesiącu kuracji zniknęły. Na dzień dzisiejszy nie widzę wspomnianych niedoborów, więc mam nadzieję, ze na kilka miesięcy, aż do przesilenia wiosennego nie będę miała potrzeby picia drożdży. W styczniu planuję z rodziną po raz kolejny zrobić 14-dniowe oczyszczanie organizmu wg diety owocowo-warzywnej - dostarczenie i uzupełnienie niedoborów jest w tym przypadku jak najbardziej wskazane.


Drożdże i porost włosów

     Wyrzekłam się chemicznych farb i farbowania na kilka miesięcy w ogóle.  Poprzez niezbyt estetyczne odrosty mogłam zauważyć, że jednak włosy rosną .... jak na drożdżach. Odrastające są lśniące i jakby bardziej sprężyste i nie przetłuszczają się tak szybko. Dodatkowe olejowanie, nakładanie masek, masowanie głowy, odstawienie niezdrowych kosmetyków jednak robi swoje i w spółce z drożdżami przyniosło tez kilka efektów, na które nawet specjalnie nie liczyłam. Bardziej traktowałam to jako gratis. Oczywiście brak spektakularnych efektów w poroście włosów może się brać z bardzo prostej przyczyny. Organizm dostając dawkę witamin B lokował je właśnie tam gdzie były największe niedobory, na porost włosów widocznie już nie wystarczyło ;-).



czwartek, 17 listopada 2011

Dlaczego tłuszcz kokosowy jest szkodliwy i należy ograniczyć jego spożycie?

Dlaczego słyszy się tyle negatywnych opinii na temat oleju kokosowego?



Tumblr_ltef841ubn1qcnb3lo1_500_large
źródło: http://xscreamxpartyx.tumblr.com/
 
      Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa, stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych - chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się lekami..



     

Problem z definicją tłuszczu.

      Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej. Jeśli pojawia się słowo: zdrowie, zaraz za tym słyszymy, że trzeba dbać o siebie, ograniczać tłuszcze, dużo się ruszać. No właśnie... trzeba ograniczyć tłuszcze, a olej kokosowy to tłuszcz nasycony! Więc o co tu chodzi? "Bardzo mało ludzi odróżnia średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym od długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie i produktach."
     Problem tkwi po prostu w naszej niewiedzy. Myślimy, że jest tylko jeden rodzaj tłuszczu nasyconego, tego, który powoduje głównie choroby serca. A dlaczego jest mało publikacji na ten temat? Dlaczego nawet lekarze nie potrafią tego wyjaśnić?

     Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...


     Badania nad tłuszczem kokosowym okazały się bardzo przydatne szczególnie w latach 50. ubiegłego stulecia,. Wtedy odkrywano powoli, że olej kokosowy ma właściwości lecznicze. Wszystko skończyłoby się dobrze gdyby nie Amerykańskie Stowarzyszenie Producentów Soi (ASA).... Połowa lat 80. zapisała się w historii badań nad olejem jako jedna wielka wojna olejów tropikalnych. Nagle w mediach słyszano, że trzeba unikać nowo odkrytych olejów tropikalnych! Stał się on zagrożeniem, wszędzie mówiono, że jest tłuszczem nasyconym i powoduje zawały serca. Produkty zawierające tłuszcz kokosowy lub palmowy były reklamowane jako szkodliwe i niezdrowe.
     Co ciekawe w tym samym czasie w kinach ludzie masowo kupują popcorn przygotowany na oleju sojowym. Ale działania ASA rozpowszechniły się także na producentów żywności, którzy korzystając dotychczas z olejów tropikalnych zaczęli przerzucać się na oleje sojowe, restauracje również nagle stosowały oleje roślinne, głównie z uprawianej soi. Myślę, że jest to dobre miejsce by powiedzieć też czym są te, rzekomo zdrowe oleje reklamowane przez ASA...
     Olej sojowy to uwodorniony olej roślinny (przede wszystkim z soi uprawnej) - jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia olejów stosowanych w diecie!! "Oleje uwodornione zawierają tyle samo tłuszczu nasyconego co oleje tropikalne, ale nie tworzą się one z łatwo trawionych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju kokosowym - składają się natomiast z toksycznych kwasów tłuszczowych trans."

     Efekt działań stowarzyszenia był taki, że do początku lat 90. ubiegłego stulecia rynek olejów tropikalnych drastycznie się skurczył. Triumf ASA został ogłoszony w mediach jako zwycięstwo w walce z olejami tropikalnymi. Udało im się wyeleminować konkurencję. Ale by dodatkowo umocnić swoją pozycję stworzono kolejną kampanię: stworzono kryzys zdrowia.

       Stowarzyszenie ASA w 1986 roku napisało i wysłało pismo "Zestaw o walki z tłuszczem" do rolników uprawiających soję uprawną. Zachęcało ich tym samym do pisania do różnego rodzaju urzędników państwowych. firm produkujących żywność, lekarzy, stowarzyszeń skupiających osoby przewlekle chore protestów przeciwko wdzieraniu się "nasyconych tropikalnych tłuszczów, jak olej palmowy i kokosowy."     
      Mężczyźni - dostali swoje zadanie, teraz czas na kobiety. Rodziny rolników uprawiających soję uprawną były zachęcane do rozgłaszania po całym kraju informacji na temat cudownych, leczniczych właściwości soi, w ten sposób wywierano nacisk na władze i społeczeństwo. Różnego rodzaju stowarzyszenia przyłączyły się do tego, nie mając wiedzy na temat tego, ze wszystkie tłuszcze nasycone są takie same, a różnią się długością łańcucha. Wydano błędne broszury zawierające niewłaściwe informacje w opisie biochemii tłuszczów, całkowicie mylne stwierdzenia co do struktury olejów - a, że przeciętny obywatel nie miał o tym pojęcia -ślepo wierzono w szkodliwość tłuszczów tropikalnych.
      Oliwy do ognia dodał Phil Sokolof, milioner w 1988 roku wykorzystując medialną koniunkturę. Najprościej mówiąc: stać go było na to, by w gazetach zamieszczać całostronicowe reklamy, oskarżające firmy produkujące żywność o zatrucie Ameryki olejami tropikalnymi. Jego radykalne nastawienie do tłuszczów nasyconych spowodowało, że fikcja zaczęła triumfować nad faktem.....


źródło: bazarek.pl


Badania, które zostały zagłuszone powyżej opisanym działaniem mówią m. in.:
  • mieszkańcy wysp Pacyfiku, stosujący tradycyjne jedzenie, bogate w tłuszcze tropikalne, nie chorują na choroby serca, są jednymi z najzdrowszych ludzi na świecie,
  • naturalny olej koksowy, jako część normalnej diety, nie m wpływu na poziom cholesterolu we krwi,
  • nieuwodorniony, nierozcieńczony olej kokosowy nie ma żadnych skutków ubocznych,
  • olej kokosowy jest najzdrowszym olejem na ziemi,
  • tłuszcz kokosowy można używać do leczenia wielu pospolitych chorób,
  • tłuszcz kokosowy jest wykorzystywany w szpitalnych roztworach dożylnych  karmieniu poważnie chorych pacjentów,
  • stanowi główny komponent mieszanki dla niemowląt, ponieważ dostarcza wielu tych samych składników, co mleko z piersi matki. 

.......................
Źródło:
"Cd oleju kokosowego" B. Fife

wtorek, 15 listopada 2011

Orzechy włoskie kontra rak piersi

     Przytaczam dziś artykuł opracowany przez panią Wiesławę na temat orzechów włoskich. Takie niby - cuda odkrycia wypływają czasem na światło dzienne. Weźcie pod uwagę fakt, że koncernom farmaceutycznym nie jest na rękę rozpowszechnianie takich informacji, ponieważ natury nie da się za bardzo opatentować - orzechów włoskich nie hoduje się jeszcze w fabrykach.  

źródło: aleksandra-wika.blogspot.com

 
 
      "Naukowcy z Marshall Universitety w Zach. Wirginii umieścili raport w czasopiśmie Nutrition, ScienceDaily (Sep. 6, 2011), że mała dawka orzechów włoskich spożywana codziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.

      Orzechy włoskie są naturalnym źródłem zdrowego tłuszczu OMEGA-3, który od dawna związany jest z dobrym zdrowiem. Zawiera nie tylko silne dawki tłuszczu Omega-3, który głównie jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka, ale również efekt synergii między wieloma składnikami odżywczymi dostarczanymi przez orzechy: minerałami, witaminami i białkiem.

      Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i zmetabolizowane w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta niedoborowa w poszczególne składniki odżywcze prowadzi z czasem do niezaspokojenia potrzeb ustroju i naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin lub minerałów, a w skrajnych przypadkach - zgon.


źródło: fangle.pl
Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są:

1. białka  - podstawa budowy i przebudowy tkanek organizmu,
2. tłuszcze - źródło energii i podstawowych kwasów tłuszczowych, nośnik witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A, D, E, K) i ważny składnik błon komórkowych i złożonych białek,
3. węglowodany - źródło energii,
4. energia,
5. woda,
6. składniki mineralne i pierwiastki śladowe - (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek, enzymów, barwników,

7. witaminy - substancje pochodzenia organicznego odgrywające ważną rolę w przemianach metabolicznych.  


źródło: pro-test.pl

 
      Naukowcy potwierdzają, że jedzenie garści orzechów każdego dnia może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju tej podstępnej choroby.

      Dr. Elaine Hardman określa wpływ orzechowej diety i zaleca spożywać je przez całe życie. Dr. Hardman mówi, że
dieta zawierająca włoskie orzechy od poczęcia aż do końca życia hamuje raka piersi, a nawet zmniejsza guza do połowy i nawet do jeszcze mniejszych rozmiarów i nie pozwala mu szybko wzrastać. Badania na ten temat przeprowadzane są na myszach, które mają podobne wzorce raka jak ludzie.

      Orzechy posiadają unikalną mieszankę tłuszczów, witamin (zwłaszcza wit. E) i minerałów, co nadaje im charakterystyczny smak.

      Orzechy włoskie zostały włączone do tzw. „super żywności” przyczyniającej się do poprawy naszego zdrowia, toteż zadbajmy o to aby orzechy włoskie były w naszej zdrowej diecie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nie tylko u ludzi obecnie żyjących, ale także przyszłych pokoleń.

       Dzienne zapotrzebowanie w celu uzupełnienia codziennej diety, które zapobiega rakowi piersi i wielu innym przewlekłym chorobom wynosi 14 połówek orzechów. Wiemy już jak mocno zmienia nasze życie zdrowa dieta, jak wzmacnia i poprawia jakość naszego życia, jest to naturalna kuracja, która zasilana odpowiednimi ziołami wzmocni w nas dobre samopoczucie i zdrowie".



.................................
Źródła:


poniedziałek, 14 listopada 2011

Co to jest mleczko kokosowe?


Tumblr_lo44c058p11qmnnouo1_1280_large
źródło:sun--dust.tumblr.com



      Mleczko koksowe jest produktem fabrycznym powstałym ze skórki kokosa. Przyrządza się go poprzez mieszanie  wody z tartym kokosem, wyciskając i wydobywając miąższ, pozostawiając jedynie płyn. Mleczko kokosowe zawiera oczywiście tłuszcz, 17-24%.


     Jest to jeden z najpopularniejszych zaraz po wiórkach kokosowych produkt otrzymywany z palmy kokosowej.
Tak naprawdę nie jest to płyn, który rozwija się naturalnie wewnątrz kokosa. Popularnie nazywamy go "wodą koksową" - ale jak się okazuje często wodę kokosową mylimy z mleczkiem kokosowym.


     Woda kokosowa wypełnia środek orzecha. Jest bezbarwna, mętna, czasem ma białawą barwę. Przypomina wyglądem zwykłe krowie mleko, lub mleko migdałowe. Woda kokosowa nie jest słodka.


Do czego można stosować mleczko kokosowe?

     Najprościej rzec biorąc: do wszystkiego, mleko kokosowe używa się tak samo jak mleko zwierzęce czy mleko roślinne. Mleko kokosowe można użyć do potraw słodkich, ale i wytrwanych. Rewelacyjnie sprawdza się w zupach, sosach i potrawach duszonych.


Coconut-milk_large
źródło:  vegan.sheknows.com


Jak kupić dobry kokos?

    Woda kokosowa może być bardzo pomocna podczas kupowania. Biorę kokos i potrząsam nim. Jeśli słychać, że w środku jest mało wody lub nie ma jej wcale - odkładam. Szukam takiego z dużą ilością płynu w środku - świadczy to o świeżości kokosa. Im orzech starszy - tym ma mniej wody.
   Dodatkowo powinno się zwracać uwagę na trzy oczka: powinny być całe i nienaruszone, tak samo jak cała łupina. Oczka mają to do siebie, że jedno z nich zawsze ma nieco cieńszą błonkę - a to znów wykorzystuję przy przebijaniu kokosa i odsączaniu płynu.
    Jak ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że zerwany z drzewa kokos ma miękką łupinę, i nie trzeba dużo siły, by go rozłupać. Wystarczy normalnie rozkroić nożem.




....................
Źródło:
1. "Cud oleju kokosowego" B. Fife

środa, 9 listopada 2011

Jarmuż - co to jest? jakie ma witaminy i minerały? jak to się je?

      

     Dostałam kilka pytań dotyczących jarmużu. Praktyczne każdy z Was pytał mnie o wygląd tego warzywa. Pojawiały się pytania jak to "to" rośnie, jak bardzo różni się od tego sprzedawanego w sklepie.
      Pochwaliłam się któregoś dnia, że od kilku lat hodujemy jarmuż na własnym ogrodzie, więc dziś kilka fotek i informacji na temat tego wspaniałego warzywa.














      Jarmuż jest warzywem zawierającym bardzo dużo, bardzo ważnych dla na witamin i minerałów. Jak pozostałe warzywa z rodziny kapustnych - przede wszystkim chroni przed nowotworami.


Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?

  • karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) -  beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania,
  • chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi,
  • izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
  • kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%,
  • sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych,
  • witamina C - jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę aż w 200%,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo.





Jak kupić dobry jarmuż?

      Kieruj się podobną zasadą co przy kupowaniu warzyw liściastych. Liście powinny być: twarde, jędrne, kolory są różne (obejrzyj zdjęcia), łodygi powinny być twarde, "nie mdlejące". Całość nie powinna mieć
brązowego, ani żółtego nalotu.

      Jarmuż to roślina, która nie dość, że wytrzymuje pierwsze mrozy, jest odporna nawet na kilkunastostopniową ujemną temperaturę, może rosnąć nawet pod śniegiem.Co w tym jest takiego zachwycającego? Jarmuż jest gorzkawym warzywem, cała gorycz znika w momencie, gdy zamrozimy liście.... stąd w praktyce nie zbieramy jarmużu z ogrodu aż do pierwszego śniegu. Jeśli kupisz jarmuż - włóż opłukane liście do woreczka, a następnie do zamrażarki. Zmrożone liście bardzo łatwo się kruszą.




Jak jeść jarmuż?

      Najlepiej by zawsze był to jarmuż mrożony- unikniemy wtedy bardzo gorzkiego smaku, który może zepsuć nawet całą potrawę.

     Przykładowo witamina K łatwo usuwa siniaki, oprócz szybkiego gojenia ran i mniej obfitych miesiączek gwarantuje też cerę bez pajączków. Aby witamina K łatwiej się wchłaniała, potrzebuje tłuszczu. Jarmuż najlepiej więc jeść z oliwą lub innymi olejami zimnotłoczonymi.

     Liście są łatwe w krojeniu, posiekane i usmażone/ ugotowane nie stracą swojej formy jak np. szpinak.
W przypadku mrożonych liści - wystarczy je pokruszyć w dłoniach sekundę po wyjęciu z zamrażarki. Liście - oddzielam od łodygi, czasem - w zależności oddania usuwam także żyłki. Łodygi świetnie nadają się do wyciskania z nich soku.

    Najczęściej jarmuż spożywam w postaci: zielonych szejków, dodatku do różnego rodzaju dań, jako czipsy. Tutaj kilka przepisów.






....................................
Źródła:
1. http://www.samozdrowie.pl/
2. Wikipedia
3. http://www.owoce-warzywa.com/jarmuz.htm
4. "Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw".                                                                                                                                                                                   

poniedziałek, 7 listopada 2011

Bigos jarski - potrawa rozgrzewająca

     Obiecałam Wam ostatnio, że podam kilka przepisów moich ulubionych potraw rozgrzewających. Bigosik jest właśnie jedną z nich. Przepis ma ponad 50 lat! Robię go w sumie w proporcjach kilkakrotne większych niż w podanym przepisie. Część na bieżąco zjadamy, a pozostałą nakładam w słoiki i pasteryzuję. Jest to sprawdzone danie na różnego rodzaju wyjazdy, sprawdzi się też w ramach wałówki studenckiej. Składniki możecie dowolnie modyfikować dodając Wasze ulubione warzywa, czy dostępne akurat w sezonie.
      Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie dodatki do herbaty rozgrzewają, czy herbata z cytryną jest dobra na zimne wieczory? oraz poznać zioła i przyprawy rozgrzewające kliknij tutaj.




BIGOS JARSKI




2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
cebula
czosnek
1 por
około 0,5 kg kapusty białej
0,5 szklanki przetartych przes sito pomidorów lub przecieru pomidorowego
puszka kukurydzy
kilka liści jarmużu
kilka pieczarek
kilka szklanek wody
2-3 łyżki tłuszczu kokosowego
1-2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
owoce jałowca
gałka muszkatałowa
imbir
majeranek
papryka

Marchewkę, pietuszkę, selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyszczamy i opdarowujemy na patelni. Kapustę, jarmuż siekamy.
W  rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pozostałe warzywa, wodę, i przyprawy. Dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i nadal chwilę gotujemy. Jeśli chcemy zagęścić bigos należy dodać odrobinę mąki.



sobota, 5 listopada 2011

Silikony w kosmetykach (jaki szampon i odżywkę do pielęgnacji włosów wybrać?)


The Story of Cosmetics


         Silikony można podzielić na kilka grup. W zależności od stopnia ich rozpuszczania możesz wiedzieć czym powinieneś/aś zmywać np. podkład, krem, jedwab do włosów. Przy okazji dowiesz się jak ciężki jest dla Twojego ciała dany silikon.         
         W jednym z działów tagów/kategorii/etykiet: kosmetyki (zewnętrzna higiena ciała) możesz znaleźć dużo wpisów na temat szkodliwych składników w kosmetykach. Kilka słów na temat silikonów już się pojawiło, ale były to informacje nieco ogólne. Ponieważ w ostatnich miesiącach wzięłam pod lupę pielęgnację moich włosów powiększam tym samym wiedzę na ten temat. Dziś zbiór informacji na temat silikonów, które właśnie można znaleźć m. in. w szamponach, czy odżywkach do włosów; pamiętaj: nie oznacza to, że nie znajdziesz ich w np. kremie dla dzieci, lakierze, paście do zębów, balsamie do ciała... Silikony występują w 45% kosmetyków dostępnych na rynku.
           A jeśli mi ktoś powie: przecież silikon to krzem, a krzem jest nam potrzebny - proszę niech przeanalizuje jakie ilości tego pierwiastka są nam potrzebne, ile z tego dostarczamy w codziennym pożywieniu i ile dokładamy w syntetycznych kosmetykach, które się kumulują w naszym organizmie, zapychając, obciążając i podtruwając nas powoli.






  • silikony to syntetyczne  - czyli sztuczne, związki chemiczne, których budowa oparta jest na organicznym krzemie, to następna, po parafinach, generacja syntetycznych natłuszczaczy w kosmetykach,
  • powstają z resztek, które zostają po destylacji ropy naftowej,
  • stosuje się je w wielu gałęziach przemysłu, między innymi w przemyśle kosmetycznym, dzięki temu, że są: najprostsze, najtańsze, łatwiejsze w stosowaniu niż substancje pochodzenia organicznego,
  • stosowane są w kosmetyce od latach 50-tych,
  • pierwszym silikonem użytym w kosmetykach był dimethicone – w formie wodoodpornego olejku o wysokiej lepkości,
  • w latach 90-tych wprowadzono silikony w formie kompleksów, które mieszają się z wodą i wykazują bardziej zaawansowane na skórę,
  • silikony występują w 45% kosmetyków dostępnych na rynku,
  • emulsje na bazie olejów mineralnych dają się dobrze przetwarzać, łatwo się je magazynuje i są długo trwałe.
  • dla ludzkiego ciała są to substancje obce, nasz organizm nie potrafi ich przetworzyć i wydalić, ponieważ nie rozkładają się one biologicznie, pozostają więc już na stałe w naszym organizmie zmagazynowane,
  • badania na zwierzętach (!) udowodniły, że substancje te zatrzymują się przede wszystkim w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych,
  • w 1995 roku Światowa Organizacja Zdrowia przypisała niektórym substancjom pochodzenia petrochemicznego bardzo niskie wartości, tzw. ADI-wartości, ze względu na ich możliwe niebezpieczeństwo dla zdrowia,
    ADI - „dzienna dawka możliwa do przyjęcia”,  najbardziej szkodliwe oleje mineralne nie powinny być wchłaniane przez nasz organizm w dawce większej jak 0,01 miligrama na kilogram masy ciała.,
  • wg rozporządzenia Unii Europejskiej o substancjach szkodliwych, wszystkie substancje w skład których wchodzi więcej niż 10% parafiny, muszą być oznaczone informacją o tym, jeżeli substancje te będą połykane, niestety przy kosmetykach ten obowiązek nie istnieje,
  • droższe, ale i technicznie wielostronne do zastosowania są silikony, które również wykorzystywane są do produkcji wielu kosmetyków, np. szminki długotrwale trzymające się na ustach (longlasting).


The Story of Cosmetics






1. Silikony rozpuszczalne w wodzie (oczyścisz z nich ciało jedynie za pomocą dokładnego mycia wodą):
  • dimethicone copolyol
  • lauryl methicone copolyol
  • hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
  • każdy silikon z PEG lub PPG na poczatku
2. Silikony nierozpuszczalne w wodzie - lekkie (oczyścisz z nich ciało lekkimi szamponami, tonikiem, żelem podczas dokładnego mycia):
  • amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie)
  • dimethicone
  • dimethiconol
  • beheonoxy dimethicone
  • phenyl trimethicone
3.  Silikony nierozpuszczalne w wodzie - ciężkie (oczyścisz z nich ciało szamponami, żelem, mydłem podczas bardzo dokładnego mycia, wręcz szorowania, a najlepiej zostawić dany myjący kosmetyk na kilka minut, a dopiero potem spłukać):
  • simethicone
  • trimethicone
4.  Silikony nierozpuszczalne w wodzie - najcięższa grupa (najlepiej unikać ich jak ognia; nie da się ich usunąć: wodą, łagodnym kosmetykiem czy nawet tym o średnim działaniu. Potrzebne tutaj są kosmetyki z sulfates'ami*):

  • cyclomethicone
  • cyclopentasiloxane
  • trimethylsilylamodimethicone 
  •  trimethylsiloxysilicates
5. Silikony lotne, cykliczne  (czyli samoczynnie wyparowujące po pewnym czasie z włosów lub ciała) :
  • cyclopentasiloxane
  • cyclomethicone.


      * Sulfates Laurylosiarczan sodu (SLS) - Powszechnie używany środek do produkcji szamponów, odżywek do włosów, past do zębów i dosłownie każdego roztworu służącego do higieny osobistej. SLS jest silnym, żrącym detergentem powszechnie stosowanym także jako odtłuszczacz silników!  Może powodować podrażnienie oczu, a nawet trwałe ich uszkodzenie, zwłaszcza u dzieci, wysypki na skórze, utratę włosów, złuszczanie skóry oraz owrzodzenie jamy ustnej. SLS w połączeniu z innymi składnikami może tworzyć także rakotwórcze nitrozoaminy. Z łatwością penetruje skórę i może odkładać się w sercu, płucach, wątrobie i mózgu.


The Story of Cosmetics






     Podstawowa zasada składu na opakowaniu: im więcej danego składnika w danym kosmetyku, tym wyżej jest w składzie, analogicznie - im dalej w kolejności -  tym mniej w składzie.
      Wybierajmy, więc kosmetyki bez silikonu/ów, ewentualnie te, gdzie silikon znajduje się na ostatnich miejscach w składzie.


Jak najłatwiej rozpoznać w składzie silikony?

Ich nazwy najczęściej zakończone są przyrostkami:
  • siloxane,
  • silanol,
  • silicone,
  • methicone.

Pod jakimi nazwami ukrywają się silikony?

Amodimethicone 
Beheonoxy dimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dermafilm
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethicream
Hexamethyldisiloxane
Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
Dimethiconol
Latex
Lauryl methicone copolyol

Phenyl trimethicone
Poly(dimethylsiloxane), 
Silbar 
Silicone latex
Silicone rubber
Siloxane
Simethicone
Trimethylsilylamodimethicone
Trimethylsiloxysilicates

Trimethicone

The Story of Cosmetics

czwartek, 3 listopada 2011

Lista kosmetyków nietestowanych na zwierzętach




       Znalezienie i zestawienie w całość listy kosmetyków nie testowanych na zwierzętach, hmm.... szczerze sobie powiedzmy, nie chodzi tu o same kosmetyki, ale bardziej o firmy je produkujące   - zajmowało mi dość dużo czasu, dlatego po dwóch miesiącach pracy dałam za wygraną..... Ale takiej listy nadal potrzebowałam. Dziś nie zasypię Was zdjęciami pokazującymi jak ludzie krzywdzą zwierzęta, na jakie cierpienia je skazują po to tylko, by niektórzy z nas mieli idealne kosmetyki. Podzielę się spisem firm, który znalazłam.


    
      Teteesia na jednym z portali przygotowała taką listę jakiś czas temu. Dzięki jej ciężkiej pracy mamy wypisane firmy z małymi oznaczeniami. Lista jest na bieżąco aktualizowana, także raczej nie ma możliwości by znalazł się tu podejrzany kosmetyk. Dla lepszego wizualnego efektu kolory czcionek jak w oryginale. Jeśli ktoś z Was ma ochotę równie zapoznać się z nazwami firm testujących na zwierzętach, zapraszam tutaj.






Oznaczenia:

* nie stosują składników pochodzenia odzwierzęcego/zwierzęcego - produkty wegańskie
# zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego takie jak: produkty mleczne, pszczele, jaja, lanolina, wyciągi mineralne z muszli - produkty wegetariańskie
- stosują składniki pochodzenia odzwierzęcego/zwierzęcego, pochodzące z uboju zwierząt (np. kolagen, elastyna, żelatyna, łój, jedwab, piżmo, tran, kawior)


 Zestawienie firm nietestujących na zwierzętach:


Abercrombie & Fitch -
Ajurveda *
Alcina Cosmetic (Alpecin, Plantur) *
Aloe vera of America
Alva*
AMOREPACIFIC
Amway-
AnneMarie Borilnd *
Aquolina
APC Cosmetics *
Argital *
Argiletz-
ArtDeco -
Asda
A.T.W. #
Aubrey Organics#
Ava
Avemi *
Badgequo Ltd (Body Collection, Technic, Tomorrows Girl)
Balm balm
Bandi
Barbra Cosmetics
Bare Escentuals
Barwa
Bath & Body Works
Beauty Without Cruelty *
BeingEco (Astonish, Barry M)
Bell
Bella
Bi-es
Bielenda Kosmetyki Naturalne-
Bio-D *
Bio-Galen
Bio-Pac
Biochemia Urody -
BiosLine (Biokap)*
Biotone
Bonne Bell#
Borlind of Germany
Buff'd
Bourjois
Cafedirect
Cannabis-
Carmex
Catrice
Cattier
Christy Cosmetics *
Clarins of Paris (Azzaro, David Yurman, Porsche, Stella Cadente, Thierry Mugler)
Cleanic
Collistar
Conair (Rusk)
Dabur
Decleor USA
Delia
Dermalogica
Dermika-
Donna Karan
Dr. Hauschka Skin Care
Dr Bronner
Dr Irene Eris: Eris, Lerene
Dr Nona*
Drammock International (Beauty Formulas)
Drogerie Markt
E.O.S. (Evolution of smoothness)#
Eco Cosmetics (Venus)*
Efektima-
Ekosens*
Essence
Estetica
Eveline
Everyday minerals
Farmona-
Farouk (Biosilk -, CHI)
Florame
Forever Living Products
Forte Sweden
Freeman#
Go Go Beauty
Goldwell Cosmetics
Gosh
Hean
Hedera Natur (AlmacaBio, Equo, BergLine) *
Helan *
Heliotrop *
Hello Kitty
Hesh Pharma*
Himalaya Herbals -
IsaDora#
Inglot-
Inter-Beta *
Iwostin
Jason Natural Cosmetics#
Jelly Pong Pong
Jiva Ayurveda *
Joanna
Joko *
Joppa
Jordan
Kanu*
Kinky Curly
Kobo-
Kolastyna -
Korres# (For Kings&Queens)
Kryolan
L'anza (Re Balance, Curls & Color) *
L'Biotica (KissMyFace, Himalaya Herbals -)
L’Occitane *
Laboratorium Kosmetyczne FLOS-LEK#
Lakshmi#
LaRocca Skincare
Lauro*
Lawendowe Pola *
Lavera-
Le Petit Olivier
Lierac#
Lily Lolo
Liz Claiborne Cosmetics
Logona *
Lolita Lempicka
Lorenz
Lumene*
Lumiere-
Lush#
Manic Panic*
Mann & Schroeder
Marks & Spencer -
Martina Gebhardt Naturkosmetik *
Mehron
Miraculum -
Mistano *
Montagne Jeunesse (Model Secrets, Chantelle, Fab Face Food)*
Moschino
Natracare *
Nature's Answer-
Neobio
Norel
Nuxe
NYX -
Organix
Oriflame -
Orlane
Orly
Oxy fresh
Pacifica
Paese
Paul Mitchell
Pasante#
Perfecta: Dax Cosmetics, YOSKINE, Celia, Dax Man, Dax Sun
PharmaCF# (Cztery Pory Roku, Venus, Missy, Seria Kwiatowa, Dermafresh, Bond, Korsarz, Football, No. 36, Bye Bye Mosquito, Golden Sun, Fri)
Phenome
Physicians Formula-
Phytomer *
Pierre Rene * (My Secret)
Plantana
Polin (Mors, Efekt, Rosa, Rondel, Ritmo, Nornik, Poppy, Veness)*
Pollena Ewa
Pollena Malwa
Pollena Ostrzeszów (Biały Jeleń, Dzidziuś, Luxella, FF, Enzymat 83, dr Reiner, Impet, BHP, Komfort, Meteor)-
Primavera *
Primer
Provida
PUIG (Carolina Herrera, Come de garcons, Nina Ricci, Paco Rabanne, Prada)
Pupa -
Real (kosmetyki)
Rejuvi *
RFSU*
RHEA
Richards & Appleby
Sanoll#
Sante
Scandia Cosmetics
Sensique#
Sonet/Sonnet
Stara Mydlarnia
Stargazer -
SULWHASOO
SVR
Tarte
Tautropfen Naturkosmetik *
Tom's of Maine
Too Faced
Tuli mydlarnia
Twinings
Unicolor (Paloma, Tanita)
Urban Decay
Urtekram#
Werner & Mertz Delta (Frosch, BUFALO, Dr.Beckmann, Esmal, Rorax, Tuba)
Weleda*
Wibo
Wilkinson
Victoria's Secret (Secret Gardens)
Vipera
Yes to carrots#
Yves Rocher -
Ziaja
Zoya*





....................................................
Źródła:
1. http://wizaz.pl/
2. grafika -Google.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwuj przez e-mail: